Finlands sak är vår!

Werner Söderström, WSOY, on ollut koko itsenäisen Suomen ajan maan merkittävin kaunokirjallisuuden kustantaja. Se on ollut todellinen kansankustantamo, jonka kirjailijat ja kirjat ovat hallinneet syksyn kirjamarkkinoita ja muovanneet suomalaisten ajatuksia maasta ja maailmasta.

Vuosikymmeniä WSOY samaistui Jänttien sukuun, kunnes yhtiö myytiin Erkkojen hallitsemalle Sanoma-konsernille. Fuusion olisi luullut vahvistaneen edelleen kirjankustantamon asemaa, mutta toisin kävi. Sanoma-konsernin nykyiset omistajat ja johtajat haluavat tehdä ennen muuta erinomaista taloudellista tulosta, ja silloin epävarma, huonosti tuottava kaunokirjallisuus saa mennä.

Näitten liiketaloudellisten linjausten vuoksi WSOY on ollut viime vuodet lapsipuolen asemassa Sanoma-yhtiössä. WSOY:n kirjailijoiden asemaa on vielä heikentäneet muutokset kustantamon johdossa. Valtaa on annettu ihmisille, joilta kirjailijat eivät ole saaneet sitä henkistä saati taloudellista tukea, jota he työssään kaipaavat. Ovet ovat paukkuneet parin viime vuoden aikana usein WSOY:ssä, kun sen entisiä johtajia ja kirjailijoita on lähtenyt talosta, hakeutunut kilpailijoiden palvelukseen tai perustanut omia pienkustantamojaan.

Viimeinen lähtijä olikin sitten Sanoma-yhtiö, joka WSOY:n parhaan väen lähdettyä menetti loputkin toiveet hyvistä voitoista. Kansalliskustantamo myytiin ruotsalaiselle sukuyhtiölle Bonnierille. Onneksi meillä on vielä lännessä ystäviä, jotka uskovat Suomeen. Talvisodanaikainen Finlands sak är vår -iskulause pätee myös tänään.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.