Finlands sak är vår!

Werner Söderström, WSOY, on ollut koko itsenäisen Suomen ajan maan merkittävin kaunokirjallisuuden kustantaja. Se on ollut todellinen kansankustantamo, jonka kirjailijat ja kirjat ovat hallinneet syksyn kirjamarkkinoita ja muovanneet suomalaisten ajatuksia maasta ja maailmasta.

Vuosikymmeniä WSOY samaistui Jänttien sukuun, kunnes yhtiö myytiin Erkkojen hallitsemalle Sanoma-konsernille. Fuusion olisi luullut vahvistaneen edelleen kirjankustantamon asemaa, mutta toisin kävi. Sanoma-konsernin nykyiset omistajat ja johtajat haluavat tehdä ennen muuta erinomaista taloudellista tulosta, ja silloin epävarma, huonosti tuottava kaunokirjallisuus saa mennä.

Näitten liiketaloudellisten linjausten vuoksi WSOY on ollut viime vuodet lapsipuolen asemassa Sanoma-yhtiössä. WSOY:n kirjailijoiden asemaa on vielä heikentäneet muutokset kustantamon johdossa. Valtaa on annettu ihmisille, joilta kirjailijat eivät ole saaneet sitä henkistä saati taloudellista tukea, jota he työssään kaipaavat. Ovet ovat paukkuneet parin viime vuoden aikana usein WSOY:ssä, kun sen entisiä johtajia ja kirjailijoita on lähtenyt talosta, hakeutunut kilpailijoiden palvelukseen tai perustanut omia pienkustantamojaan.

Viimeinen lähtijä olikin sitten Sanoma-yhtiö, joka WSOY:n parhaan väen lähdettyä menetti loputkin toiveet hyvistä voitoista. Kansalliskustantamo myytiin ruotsalaiselle sukuyhtiölle Bonnierille. Onneksi meillä on vielä lännessä ystäviä, jotka uskovat Suomeen. Talvisodanaikainen Finlands sak är vår -iskulause pätee myös tänään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.