Finnkinon asema uhkaa kotimaista elokuvaa

Suomen suurimman elokuvateatteriketjun Finnkinon ja Nordisk Film -levitysyhtiön kiista lipputuloista on näkynyt lokakuun alusta elokuvatarjonnassa. Suurin huomio kohdistui kotimaiseen Yösyöttö-elokuvaan, jonka Nordisk Film veti pois Finnkinon saleista. Julkisuudesta huolimatta Yösyötön katsojamäärät jäivät odotetusta. Molemmat yhtiöt menettävät tuloja riidan pitkittyessä.

Kiista johtuu siitä, että Finnkino vaatii aiempaa suurempaa osuutta tuotoista. Toimitusjohtaja Veronica Lindholm perustelee vaatimusta sillä, että ketju on investoinut viime vuosina 20 miljoonaa euroa uusiin saleihin. Siihen, että Finnkino teki yksistään viime vuonna yli 11 miljoonaa voittoa, hän toteaa, että voiton tekeminen on vastuullista (Yle 18.10.).

Alkuvuoden tapahtumat Lappeenrannassa täydentävät kuvaa Finnkinon arvoista. Yhtiö osti kaupungista kaksi pientä kilpailevaa elokuvateatteria ja sulki ne pian kaupan jälkeen.

Finnkinon toimintatavan muutos näyttää liittyvän alkuvuoden yrityskauppaan, jossa perinteikäs suomalaisyritys päätyi maailman suurimman elokuvateatteriyhtiön AMC:n omistukseen. Sen omistaa puolestaan kiinalainen jättiyhtiö Dalian Wanda. Globaalin toimijan ei tarvitse kantaa suurta huolta Suomen elokuva-alan kannattavuudesta.

Finnkinon ylenkatse suomalaisia tuotantoja kohtaan on asia, johon myös kulttuurihallinnon on syytä kiinnittää huomiota. Noin 70 prosentin markkinaosuudellaan ketjun täytyy kantaa vastuuta tarjonnasta. Kotimainen elokuva on elänyt viime vuodet kaupallista ja laadullista nousukautta. On myös Finnkinon oma etu, että elokuvien tekijät saavat työstään korvauksen, joka mahdollistaa työn jatkamisen.

Katso tarkemmat tiedot Savon Sanomien vaalitulospalvelusta

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.