Firmat voivat vaikuttaa

Finncommin päätös lopettaa säännölliset lennot Jyväskylään, Poriin ja Seinäjoelle koetaan takaiskuksi maakuntakeskuksissa. Sitä se luonnollisesti onkin. Lentoyhteyksien puuttuminen saattaa pahimmillaan johtaa siihen, että alueilla toimivat yritykset joutuvat harkitsemaan toimintojensa siirtämistä parempien yhteyksien äärelle.

Yritykset voivat kuitenkin myös katsoa peiliin. Vaikka ne ovatkin käyttäneet lentoyhteyksiä palkollistensa työmatkoihin, ovat Finncommin asiakasmäärät olleet laskussa ja vähentäneet yhtiön kannattavuutta. Osa asiakaskadosta johtuu siitä, että lentojen sijasta on turvauduttu automatkoihin.

Asiaan kiinnitti torstaina huomiota Suomen kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen. Hän kehotti harkitsemaan, voitaisiinko oman auton käytöstä maksettaviin verovapaisiin kilometrikorvauksiin puuttua ja näin ohjata lisää väkeä lentokoneisiin.

Kietäväinen on oikeassa siinä, että esimerkiksi Porista ulkomaille työmatkalle suuntaavat joutuvat käytännössä valitsemaan lentokoneen tai auton väliltä, koska junayhteydet Helsinki-Vantaan lentoasemalle ovat kohtalaisen huonot. Usein auto voittaa.

Kilometrikorvausten alentaminen on kuitenkin mahdoton keino muuttaa tilannetta. Oman auton käyttö on suuressa osassa Suomea välttämätöntä, jotta työmatkoista selviydytään kohtuullisessa ajassa. Kilometrikorvaus ei ole palkanlisä vaan todellisiin kuluihin perustuva korvaus, joka sisältää muun muassa polttoaine-, ylläpito- ja pääomakuluja.

Yrityksillä on kuitenkin täysi vapaus päättää omista matkustussäännöistään. Oman auton käyttöä ei ole pakko hyväksyä, jos vaihtoehtona on sopiva lentoyhteys.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.