Firmat voivat vaikuttaa

Finncommin päätös lopettaa säännölliset lennot Jyväskylään, Poriin ja Seinäjoelle koetaan takaiskuksi maakuntakeskuksissa. Sitä se luonnollisesti onkin. Lentoyhteyksien puuttuminen saattaa pahimmillaan johtaa siihen, että alueilla toimivat yritykset joutuvat harkitsemaan toimintojensa siirtämistä parempien yhteyksien äärelle.

Yritykset voivat kuitenkin myös katsoa peiliin. Vaikka ne ovatkin käyttäneet lentoyhteyksiä palkollistensa työmatkoihin, ovat Finncommin asiakasmäärät olleet laskussa ja vähentäneet yhtiön kannattavuutta. Osa asiakaskadosta johtuu siitä, että lentojen sijasta on turvauduttu automatkoihin.

Asiaan kiinnitti torstaina huomiota Suomen kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen. Hän kehotti harkitsemaan, voitaisiinko oman auton käytöstä maksettaviin verovapaisiin kilometrikorvauksiin puuttua ja näin ohjata lisää väkeä lentokoneisiin.

Kietäväinen on oikeassa siinä, että esimerkiksi Porista ulkomaille työmatkalle suuntaavat joutuvat käytännössä valitsemaan lentokoneen tai auton väliltä, koska junayhteydet Helsinki-Vantaan lentoasemalle ovat kohtalaisen huonot. Usein auto voittaa.

Kilometrikorvausten alentaminen on kuitenkin mahdoton keino muuttaa tilannetta. Oman auton käyttö on suuressa osassa Suomea välttämätöntä, jotta työmatkoista selviydytään kohtuullisessa ajassa. Kilometrikorvaus ei ole palkanlisä vaan todellisiin kuluihin perustuva korvaus, joka sisältää muun muassa polttoaine-, ylläpito- ja pääomakuluja.

Yrityksillä on kuitenkin täysi vapaus päättää omista matkustussäännöistään. Oman auton käyttöä ei ole pakko hyväksyä, jos vaihtoehtona on sopiva lentoyhteys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Maanantaina on hyvät mahdollisuudet tuhlata veronkorotukset

Työehtojen sovittelu on entistä vaikeampaa

Naton haasteena muuttaa määrärahat laaduksi

Lyhyt kaava

Luottamus on kivijalka

Tullin ansiosta netistä tuli turvaton huumekauppiaille

Politiikassa on hyvä muistaa käytöstavat

Kotitöitten lumo

Suomen niemen pesänjakajat

Itsenäisyyspäivänä on hyvä ammentaa oppia historiasta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.