Frattini suositteli?

Saariselän maisemista on muodostumassa EU:n huippupoliitikkojen suosikkikohde. Ensin entinen sisäministeri Kari Rajamäki (sd.) kutsui sinne muutamia EU:n sisäasioista vastaavia päättäjiä vuosittaiseen tapaamiseen ja menneessä viikonvaihteessa ulkoministeri Aleksander Stubb (kok.) isännöi EU:n ulkopolitiikan päättäjiä samassa paikassa.

Lopullisen sysäyksen viikonvaihteen tapaamisille antoi ilmeisesti Italian ulkoministeri Franco Frattini, joka Rajamäen ministeriaikana toimi EU:n sisäasioiden komissaarina. Frattini osallistui myös Rajamäen isännöimään Saariselän tapahtumaan.

Vaikka viime viikonvaihteessa ei suuria päätöksiä tehtykään, tapaaminen oli merkittävä. Vierailun päätähti, EU:n ulkoministeri Catherine Ashton, sai paikalla olleilta ulkoministereiltä yksimielisen tuen toiminnalleen. Kokouksen henkeä kuvattiin lämpimäksi. Vaikuttaa myös siltä, että Ruotsi ja Turkki pystyivät keskustelemaan asiallisesti maiden suhteita jäytävästä Armenian kansanmurha-asiasta.

Saariselän kokous oli taustaluontoinen. Ministereillä oli paljon aikaa yhteisiin ja kahdenkeskisiin neuvotteluihin. Tällaiset kokoukset voivat olla hyvin antoisia ja tärkeitä. Nyt paikalla oli kahdeksan ulkoministeriä. Vastaava kokous järjestetään vuoden kuluttua uudelleen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.