Gallup lupaa hyvää perussuomalaisille

Helsingin Sanomien Suomen Gallupilla kesäkuussa teettämä tutkimus puolueiden kannatusluvuista paljastaa, että perussuomalaisten suosio on kasvanut selvästi viime kuntavaaleihin verrattuna. Jos kuntavaalit pidettäisiin nyt, niin puolueen kannatusprosentti olisi 3,3, kun se oli vuonna 2004 0,9 prosenttia. Kasvua on 2,4 prosenttiyksikköä. Jos kyseessä olisivat eduskuntavaalit, niin puolueen kannatus olisi jo 4,9 prosenttia.

Maanantaina julkistettu gallup antaa viitteitä, että osa äänestäjistä on protestimielialalla. Taustalla lienevät esimerkiksi kevään vaalirahasotkut. Muiden puolueiden on syytä noteerata huolellisesti perussuomalaisten kannatuksen kasvu. Jos tulevana syksynä sotkuja tulee lisää, niin puheenjohtaja Timo Soinin (ps.) joukkojen äänipotti kasvaa entisestään.

Suurten puolueiden kannatuksessa ei ole merkittäviä liikahduksia. Jos kuntavaalit järjestettäisiin nyt, niin sosiaalidemokraatit olisivat kannatukseltaan suurin puolue. Kakkosena on keskusta ennen kokoomusta. Kärkisijasta (23,1 prosenttia äänistä) huolimatta kannatuslukema merkitsisi demareille vaalitappiota. Puolue menettäisi prosenttiyksikön vaalivoiton, joka tuli viime kuntavaaleissa 2004. Demarien uudella puheenjohtajalla Jutta Urpilaisella riittää joka tapauksessa töitä, kun hän luotsaa puolueensa syksyn kuntavaaleihin.

Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen on yhtä haasteellisen tehtävän edessä. Vaalirahoituskohu kosketti eniten keskustaa. HS-Gallupissa puolueelle mitattiin 22 prosentin kannatus, jossa on lievää laskua edellisiin kuntavaaleihin verrattuna. Lisäpaineita keskustalle tuo sen huono menestys edellisissä kuntavaaleissa.

Tuore gallup todistaa, ettei ainakaan toistaiseksi mitään dramaattista muutosta puolueiden kannatusluvuissa ole tapahtunut. Kolme suurinta jylläävät tasaista vauhtia melko pienin eroin. Onkin mielenkiintoista nähdä, löytyykö syksyn vaalitaistossa sellaisia asiakysymyksiä, joilla irtiotot olisivat mahdollisia.

Kiinnostavaa on nähdä, kuinka nuori Urpilainen selviytyy tulevissa vaalitenteissä. Vastassa ovat monessa liemessä keitetyt politiikan osaajat. Pienempien puolueiden keskinäisestä taistelusta voi tulla hyvinkin tuima. Gallupin valossa eteenpäin ovat perussuomalaisten lisäksi menossa vihreät ja kristilliset. RKP ja Vasemmistoliitto ovat menettämässä ääniä.

HS-Gallupissa tutkittiin tällä kerralla puolueiden kannatusta sekä kunta- että eduskuntavaaleissa. Jälkimmäisessä mittauksessa paljastui, ettei vaalirahoitussotku ole juuri heilutellut suurten kannatuslukemia. Parhaiten näyttää selvinneen kokoomus. Se nousisi eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Puolueiden kannatusluvuissa ei ole merkittäviä muutoksia huhti- ja toukokuuhun verrattuna.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.