Googlella on hyviä syitä investoida Suomeen

Metsäteollisuuden rakennemuutoksesta viime vuosikymmenellä kärsineellä Haminalla riittää nyt kadehtijoita. Hakukoneyhtiö Google ilmoitti perjantaina, että yhtiö laajentaa Haminan palvelinkeskustaan keväällä kertomansa 600 miljoonan euron lisäksi vielä 600 miljoonalla eurolla. Investoinnit toteutuvat ensi vuonna.

Google on ollut Haminassa jo vuodesta 2009, jolloin yritys osti Summan tehtaan Stora Ensolta ja kertoi muuttavansa 60-vuotiaan paperitehtaan palvelinkeskukseksi. Niin kävikin. Ensimmäinen 200 miljoonan euron investointi valmistui syyskuussa 2011. Elokuussa 2012 yhtiö jälleen uudesta investoinnista, silloin 150 miljoonan euron panostuksesta palvelinkeskushankkeen toiseen vaiheeseen. Googlen investointien kokonaisarvo Haminassa kasvaa perjantaina kerrottujen panostusten jälkeen kahteen miljardiin euroon.

Jo tällä hetkellä Googlella on Haminassa noin 300 vakituista työntekijää (Yle Uutiset 19.9.). Ja lisää tulee.

Palvelinkeskuksen lisäksi Google sijoittaa arviolta 275 miljoonaa euroa kahteen tuulivoimaprojektiin, jotka tuottavat sähköä 255 megawatin teholla valtakunnan verkkoon. Yhtiön miljardin euron tuulivoimainvestoinneista menee myös muualle EU-alueella: Belgiaan, Tanskaan ja Ruotsiin. Edellisen kerran Google kertoi panostavansa suomalaiseen tuulivoimaan vuosi sitten, kun se kertoi ostavansa 10 vuoden sopimuksella kolmen tuulipuiston tuotannon, jota myllyt pyörittävät 190 megawatin yhteisteholla.

Investointien lisäksi Googlen hyväntekeväisyysyhtiö Google.org suuntaa kahden miljoonan dollarin lahjoituksen brittiläiselle innovaatiosäätiö Nestalle. Säätiö käynnistää rahalla yhteistyöprojekteja viidessä maassa ammattiliittojen kanssa. Suomessa säätiö aloittaa SAK:n kanssa ja Google.orgin tuella tekoälyyn liittyvän FutureFit-ohjelman, johon otetaan koulutettavaksi sellaisia työntekijöitä, joiden työ muuttuu automaation tai digitalisaation takia.

Investointiuutisoinnin arvoituksellinen yksityiskohta oli Googlen toimitusjohtajan Sundar Pichain lausunto, jonka mukaan ”odotamme innolla vuosien yhteistyötä Suomen hallituksen kanssa ja yhdessä varmistamme kestävän digitaalisen talouden hyödyt”. Yhteistyön sisällöstä ei tiedotustilaisuudessa tarkemmin puhuttu.

Joka tapauksessa Googlen investoinneista ja uusista työpaikoista on syytä iloita – ja samalla tiedostaa, miksi investointeja kohdistuu Suomeen, varsinkin kun Google ei ole ainoa. Palvelinkeskuksia on sijoittanut Suomeen moni muukin iso kansainvälinen toimija. Kyse ei ole sattumasta.

Kuten pääministeri Antti Rinne (sd.) totesi, va-
kaus, turvallisuus, korkea osaaminen, hyvä hallinto ja korkea luottamus yhteiskunnassa ovat Suomen vahvuuksia. Ne eivät kuitenkaan ole missään nimessä itsestäänselvyyksiä, vaan niiden eteen on työskenneltävä jatkuvasti. Ehkäpä Pichai tarkoitti yhteistyölausunnollaan juuri sitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kamala Harris tuo eloa Bidenin kampanjaan

Tilastot vahvistavat luontobuumin

Ei saa laulaa Nurmijärvestä

Koronan torjunnassa ennakointi on viisautta

Kaikki maahantulijat koronatestiin

Saarikko ei perinyt keveintä ministerinsalkkua

Lukashenkon asemaan murtumia

Kunnat eivät lomauta opettajia ilkeyttään

Miten Suomi muuttuu, vai muuttuuko?

Kouluverkon suunnitteluun tarvitaan parempia ennusteita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.