Häät Vietnamissa

Morsiamen työkaverit hakevat meidät pikkubussilla hotellista.

Kahden ja puolen tunnin aikana saamme toisistamme yhtä ja toista selville–ilman yhteistä kieltä.

Saavumme Vung Taun eteläpuolella sijaitsevalle armeijan asuinalueelle.

Yhdestoista hetki, sulhanen on jo valmiina kirkkaan punaisessa silkkitakissaan, pikkuruinen silkkihattu päässään. Meidät sulhasen “sukulaiset” ohjataan jonoksi hänen peräänsä. Jokainen meistä kantaa käsissään liinalla peitettyä lahjaa morsiamen sukulaisille.

Lahjat avataan heti saavuttuamme, liinoilla peitettyjen laatikoiden sisällä on täytekakku, vihreää teetä ja kupit, ruokaa perhealttarille (esi-isille). Yhdestä laatikosta nostetaan sormusrasia. Sulhanen laittaa sormuksen morsiamen sormeen ja päinvastoin. Pappia ei ole puhumassa. Morsiamen isä puhuu täälläkin. Han oli merijalkaväen upseeri Etelä-Vietnamin armeijassa ja oli ollut mukana delegaatiossa, joka luovutti Etelä-Vietnamin Pohjois-Vietnamille Amerikkalaisen sodan jälkeen. Morsiamen seitsemän veljeä antavat kukin kultaisen sormuksen sisarelleen. Suitsukkeet sytytetään esi-isien alttarille. Niista leviää lempeän makea tuoksu.

Hääseremonia alkoi 9.30. Naiset ovat laittaneet ruokaa ainakin edellisen yön.

Meidät ohjataan pöytiin, morsiamen isä istuu kanssamme. Olutpullot sihahtelevat auki ja kohta pöytiin kannetaan ensimmäiset ruokavadit.

Morsian ja sulhanen siirtyvät vaihtamaan vaatteita. Perinteiset punaiset silkkiset hääasut vaihtuvat länsimaisiin häävaatteisiin. Miehet kiertävät pöydissä olutmukien kanssa.

Täällä juodaan täydet ystävyyden maljat. Vauhti on kova, vaikka kello on varttia vaille yksitoista. Seremoniamestari viihdyttää väsymättä ja bändi alkaa soittaa. Meteli on huumaava. Maljoja kohotellaan veljien, entisten opettajien ja kylän miesten kesken seisaaltaan loppuun asti, sitten taputetaan käsiä ja kätellään. Vitsejä lentää ja niitä seuraa iloinen nauru.

Bändilla ei ole solistia. Täällä on hääkaraoke, eika laulajia tarvitse houkutella lavalle. Laulajista pidetään, he saavat kukkia ja raikuvat kättentaputukset.

Laulavat suomalaisvieraat ovat erityishuomion kohteena.Bändilta sujuu pienen tapailun jalkeen Rauli Baddingkin.

Hääpari vaihtaa vaatteita, nyt yleiseen juhla-asuun. Morsiamen puku on jälleen tyrmäävä, säihkyvää silkkiä ja kimaltevia kristallikoristeita.

Ruokaa tulee yhä lisää. Nyt menossa on “hotpot”, pöydässä paistettava meren elävien ja vihannesten maukas potpourri. On kuuma. Hikoilemme.

80-vuotias ihastuttava isäntämme, joka on kiinalaisen lääketieteen harjoittaja ja herrasmies, kehottaa meitä alituiseen tanssimaan. Hän ei kuitenkaan suostu joraamaan kanssani.

Kirjoittaja on Into-kustantamon toimitusjohtaja ja kirjailija.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Media nopea, politiikka hidas

Enemmän lihaa ja perunaa

Jäävuoresta jää pinnan alle aikaisempaa vähemmän

Joukkoliikenteen kohtaloa on syytä pohtia laajasti

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.