Hädässä olevaa autettava

Helsingin kaupunki päästää paperittomat kiireelliseen hoitoon samaan hintaan kuin helsinkiläiset ensi vuoden alusta lähtien. Odottavat äidit ja neuvolaikäiset lapset pääsevät laajojen neuvola- ja sairaanhoitopalvelujen piiriin. Asiasta päätti tiistaina pääkaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Linjaus kuulostaa hyvältä, mutta käytännössä sekin sisältää ongelmia.

Paperittomat eivät saa kiireetöntä hoitoa. Mitä sitten kiireellinen hoito on ja mitä kiireetön hoito? Tarkkaa määrittelyä ei ole edes olemassa, mutta esimerkiksi poskiontelontulehdus on kiireellistä hoitoa vaativa vaiva ja aikuistyypin diabeteksen hoito kiireetöntä hoitoa vaativa sairaus. Välttämätön hoito ei siis ole kiireellisen hoidon synonyymi.

Käsitesekamelskaan on odotettavissa selvennystä, sillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen paperittomien terveydenhuollon tarpeesta ja kustannuksista odotetaan valmistuvan tammikuussa.

Hädässä olevaa on autettava, vaikka Suomessakin moni kieltäisi avun paperittomilta. He kun ovat usein ihmisiä, jotka oleskelevat maassa viranomaisen tietämättä ja sallimatta eikä heillä ole oikeutta julkiseen terveydenhuoltoon.

Ymmärrys avartuu, kun miettii, miten haluaisi itseään kohdeltavan vastaavassa tilanteessa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Savolainen hulluus luo elämää

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.