Hädässä olevaa autettava

Helsingin kaupunki päästää paperittomat kiireelliseen hoitoon samaan hintaan kuin helsinkiläiset ensi vuoden alusta lähtien. Odottavat äidit ja neuvolaikäiset lapset pääsevät laajojen neuvola- ja sairaanhoitopalvelujen piiriin. Asiasta päätti tiistaina pääkaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Linjaus kuulostaa hyvältä, mutta käytännössä sekin sisältää ongelmia.

Paperittomat eivät saa kiireetöntä hoitoa. Mitä sitten kiireellinen hoito on ja mitä kiireetön hoito? Tarkkaa määrittelyä ei ole edes olemassa, mutta esimerkiksi poskiontelontulehdus on kiireellistä hoitoa vaativa vaiva ja aikuistyypin diabeteksen hoito kiireetöntä hoitoa vaativa sairaus. Välttämätön hoito ei siis ole kiireellisen hoidon synonyymi.

Käsitesekamelskaan on odotettavissa selvennystä, sillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen paperittomien terveydenhuollon tarpeesta ja kustannuksista odotetaan valmistuvan tammikuussa.

Hädässä olevaa on autettava, vaikka Suomessakin moni kieltäisi avun paperittomilta. He kun ovat usein ihmisiä, jotka oleskelevat maassa viranomaisen tietämättä ja sallimatta eikä heillä ole oikeutta julkiseen terveydenhuoltoon.

Ymmärrys avartuu, kun miettii, miten haluaisi itseään kohdeltavan vastaavassa tilanteessa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.