Häirintä kitkettävä kouluista juurineen

Sosiaalisen median MeToo-kampanjan käynnistämä paljastusten sarja on edennyt Suomen kouluihin, joista on lyhyen ajan sisään tullut ilmi useita vakavia häirintätapauksia. Muun muassa Helsingissä, Turussa, Vaasassa ja Kaarinassa on tullut tietoon epäilyjä, jotka ovat johtaneet opettajien potkuihin, irtisanoutumisiin tai hyllytyksiin.

Opetushallitus julkisti tiistaina kouluille suunnatun oppaan seksuaalisen häirinnän kitkemisestä. Lainsäädäntö muun muassa koulurauhan suhteen antaa jo nyt välineet puuttua häirintään sen kaikissa muodoissa.

Toisaalta mediaan päätyneet tapaukset osoittavat, että käytännössä puuttuminen on ollut murheellisella tavalla vajaata. Opas tulee tuiki tarpeellisena täydentämään MeToo-kampanjan viestiä. Häirikköopettajien teot tekee erityisen vastenmieliseksi se, että he ovat rikkoneet luottamuksen ja käyttänet väärin valta-asemaansa oppilaita kohtaan. Jos ja kun vaikenemisen kulttuuri saadaan murrettua, saattavat uhrit jatkossa uskaltaa kertoa ahdistelusta ajoissa, ennen sen pahenemista.

Valitettavasti tähän asti paljastuneet tapaukset tuskin jäävät ainoiksi. Tälläkin hetkellä jotkut opettajat saattavat kokea pelkoa toimintansa paljastumisesta. Se on hyvä asia. Kasvanut kiinni jäämisen riski voi sekä lopettaa alkaneen ahdistelun että ehkäistä ennalta tulevia tekoja.

Seksuaalisessa häirinnässä nollatoleranssi on syytä ulottaa kaikkialle yhteiskuntaan. Joku voi moittia, että liika tarkkuus seksuaaliasioissa vaikeuttaa ihmisten luontevaa kanssakäymistä. Huoli on aiheeton. Ylitiukka linjakin on parempi kuin vähättely, jonka turvin ahdistelijat voivat jatkaa kuin ennenkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.