Hämärä tulevaisuus

Japanilaiset uusimmat televisiomallit, hienoimmat kamerat ja tablet-tietokoneet voivat loppua kesken kaupoista kuukauden tai parin päästä (Taloussanomat 20.3.). Syynä tähän on Japanin maanjäristys. Vaikka iso osa elektroniikasta valmistetaankin muualla kuin Japanissa, niin suuri osa laitteiden kehittyneistä komponenteista tehdään siellä. Japanissa valmistetaan runsaasti muun muassa mikrosiruja sekä kehittynyttä näyttöteknologiaa.

Japanin teollisuus on maanjäristyksen, tsunamin ja ydinvoimalaonnettomuuksien vuoksi suurissa vaikeuksissa. Tuotannon palauttaminen entiseen loistoonsa vaatii pitkän työn. Milloin elämä palaa ennalleen, sitä ei tiedä kukaan. Ydinvoimalat ovat suurin epävarmuustekijä. Jos niissä tapahtuu lisää vakavia onnettomuuksia, heijastusvaikutukset maan teollisuuteen ovat arvaamattomat.

Japanin katastrofi heijastuu maailmalle myös monella muulla tavalla. Raakaöljyn hinta on kivunnut ylös Libyan, Tunisian, Egyptin ja niiden lähialueiden tapahtumien vuoksi. Japanin teollisuus tarvitsee elpyäkseen normaalia enemmän öljyä ja kysynnän voimakas kasvu heijastuu raakaöljyn hintaan.

Uuden 95E-bensiinin litrahinta on monilla Suomen paikkakunnilla jo lähes 1,60 euroa. Jos hinnannousu jatkuu, meilläkin lähestytään maagista 2 euron litrahintaa. Sinne on tosin vielä pitkä matka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.