Hämmentävä tapaus

Työsuojelutarkastajien yllätysisku Olkiluodon ydinvoimalatyömaalle Eurajoella meni mönkään keskiviikkoaamuna, kun kaikki tarkastajat eivät päässeet samanaikaisesti portin kulunvalvonnasta läpi. Ratsia menetti näin yllättävyytensä. Teollisuuden Voiman edustajan mukaan kaikkien tarkastajien kulkuluvat eivät olleet kunnossa.

Tapaus on hämmentävä. Tarkastajien olisi pitänyt tietää, että ydinenergialait ja -asetukset määräävät, ettei ydinvoima-alueelle saa päästää ketään ilman kulkulupaa tai isäntää. Työsuojelutarkastajien valmistautumisessa iskuun saattoi siis olla puutteita. Jos pykälät todella estivät iskun, niitä pitää muuttaa.

Tarkastajien tavoitteena oli tehdä massiivinen haastattelukysely kolmosyksikön rakennustyömaan portilla. Olkiluoto kolmonen työllistää noin 4 000 ihmistä, joista noin 3 000 on ulkomaalaisia.

Monilla suomalaisilla rakennustyömailla epäillään työskentelevän runsaasti harmaata työvoimaa. Aliurakoitsijoiden arvellaan usein maksavan ulkomaalaisille heikompaa tuntipalkkaa kuin suomalainen työehtosopimus määrää. Myös veroja ja sosiaaliturvamaksuja kierretään.

Viranomaisten tulee keskenään sopia tarkemmin käytännöistä, jotka mahdollistavat massiivisetkin tarkastajien yllätysratsiat. Se on yksi keino vähentää harmaata taloutta Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Pihdit voisi pakata fiksumminkin

Mehevää noutopöytää seuraa kitkerä jälkiruoka

Vapauden ilot ja vastuut

Ai, että mikä kansallispuistoihin rinnastettava polkuverkosto Kuopion seudulta näyttäisi löytyvän

Korona ei ole vienyt intoa matkailla kotimaassa

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Poliittinen harkinta ei voi ohittaa säädettyjä lakeja

Tehy ja Super ottivat vastuuta

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.