Härkäviikot edessä

Loppiaiselta alkoivat härkäviikot. Ennen vanhaan jouluherkut ja lepäily jäivät silloin taakse, ja miehet ja vetohärät valjastettiin metsätöihin.

Alkoi karu arki.

KUN europarlamentti ensi viikolla jälleen kokoontuu komissaarikuulemisiin, edessä on täälläkin pitkää työrupeamaa vaativat ankeat näkymät.

Finanssikriisin jälkiaalloissa valtiot velkaantuvat kovaa vauhtia. Euroalueen talouskasvu ei ota käynnistyäkseen ja niinpä työttömyyden ennustetaan lisääntyvän kuluvana vuonna 10 miljoonalla. Verotulot hiipuvat, julkiset taloudet ovat sukeltamassa syviin alijäämiin ja samanaikaisesti pitäisi pystyä vastaamaan ikääntyvän väestön kasvavaan hoivatarpeeseen.

Kehitys on menossa epäterveeseen suuntaan ja kohti kestämätöntä velkaantumiskierrettä.

KOMISSION raportti eri jäsenmaiden julkisen talouden kestävyysvajeesta on hälyttävää luettavaa. EU:n alueella keskimääräinen velkataakka kasvaa arvion mukaan kriisiä edeltävästä vuoden 2007 58,7 prosentin bkt-osuudesta jo tänä vuonna lähes 80 prosenttiin bkt:sta ja vuonna 2020 ollaankin jo 120 prosentissa bkt:sta.

Suuren kestävyysvajeen maita ovat Itä-Euroopan maiden lisäksi muun muassa Irlanti, Kreikka, Espanja, Hollanti ja Iso-Britannia.

Entä Suomi?

Kestävyysvajettamme helpottaa hieman se, että eläkerahastoja on kerätty suhteessa enemmän kuin muissa EU-maissa, mutta meilläkin valtion velka kaksinkertaistuu ennen vuotta 2015.

Lainasumman suuruutta hahmottaakseen eräs talouslehti laski, että näiden 50 lisävelkamiljardin lyhentäminen eurolla sekunnissa, tarkoittaa viimeisen eräpäivän koittavan joskus vuonna 3500! Siinä ei oltu vielä edes huomioitu korkoja.

Niinpä Suomessakin seuraava eli vuoden 2011 jälkeinen hallitus joutuu joko leikkaamaan menoja tai lisäämään tuloja korottamalla veroja tai veroluonteisia maksuja. Inhemmat kaivanevat esille vielä eläkeiän korotukset ja palkkojen jäädyttämisen.

LÄHIAJAN suurin haaste koko Euroopan unionin alueella on löytää finanssikriisistä tasapainoinen ulospääsy eli ns. exit-strategian hahmottaminen.

Tilanne on hankala, koska eri maissa tuen tarve rahoituslaitoksille on ollut erilainen ja tuen poisvetämisen ajoittaminen ja tahdistaminen tulee joka tapauksessa olemaan vaikea harjoitus.

Lainahanojen kireys vaikeuttaa elpymistä ja on pakko tasapainoilla siinä kuinka nopeasti tuet vedetään pois. Emme voi kuitenkaan loputtomasti elää velaksi ja yli varojemme.

KUN realiteetit ovat nämä, niin koko Euroopassa tulee mielestäni kaikkien puolueiden lähteä maidensa tuleviin parlamenttivaaleihin totuudellisesti.

Jokaisen tulee esittää oma realistinen vaihtoehto siihen, miten budjettivajeet korjataan pitämällä mahdollisimman hyvää huolta ihmisten hyvinvoinnista.

Millään mainostoimistojen hymykampanjoilla ei äänestäjiä pidä nyt pettää.

HYVÄÄ taloudenpitoa on se, että omaisuus jätetään lapsille paremmassa kunnossa kuin se on saatu.

Tämä pätee myös kansantalouteen, joskin tulevien sukupolvien on entistä vaikeampi ohjetta noudattaa.

Kirjoittaja on europarlamentaarikko (kd).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.