Hätään ei saa turtua

Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo toivoi Savon Sanomien haastattelussa (17.11.), että Suomi ottaisi vastaan pakolaisia sisällissodan runtelemasta Syyriasta.

Päätös tästä onkin tehty. Pakolaisia otetaan Suomeen ja pakolaiskiintiötämme kasvatetaan tilapäisesti. Olisi kuitenkin tarpeen, että Suomeen otettavien määrän kasvattamista vielä harkittaisiin vakavasti.

Syyrian sisällissota on kestänyt yli kaksi ja puoli vuotta. Juuri tällä hetkellä näyttää siltä, että rauhan saaminen maahan on kauempana kuin vielä puolisen vuotta sitten.

Kansainvälistä rauhankokousta tuskin saadaan koolle vielä marraskuussa niin kuin on suunniteltu. Syyrian kapinallisten rivit ovat pahasti sekaisin. Nyt kiistellään siitä, kenellä olisi oikeus edustaa oppositiota kokouksessa.

Syyrian hallitus on kyennyt käyttämään hyväkseen kapinallisten sisäisiä riitoja. Hallituksen joukot ovat vallanneet takaisin jo menettämiään alueita. Halu poliittiseen ratkaisuun on vähentynyt kummallakin puolella.

Sodan pitkittyminen lisää inhimillisen hädän määrää. Sodassa on kuollut jo noin 120 000 ihmistä. Maasta on paennut yli kaksi miljoonaa ihmistä. Syyrian naapurimaat eivät kovin kauan kestä pakolaisten määrän lisääntymistä. Suomella ja muilla mailla on vastuu siitä, että hätää helpotetaan. Hätään ei saa turtua.

Niin kuin aina, sota on tuonut mukanaan myös muita vitsauksia. Syyriassa on tavattu poliota neljäntoista vuoden tauon jälkeen. On vaara, että tauti leviää pakolaisten mukana myös Syyrian naapurimaihin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.