Hätään ei saa turtua

Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo toivoi Savon Sanomien haastattelussa (17.11.), että Suomi ottaisi vastaan pakolaisia sisällissodan runtelemasta Syyriasta.

Päätös tästä onkin tehty. Pakolaisia otetaan Suomeen ja pakolaiskiintiötämme kasvatetaan tilapäisesti. Olisi kuitenkin tarpeen, että Suomeen otettavien määrän kasvattamista vielä harkittaisiin vakavasti.

Syyrian sisällissota on kestänyt yli kaksi ja puoli vuotta. Juuri tällä hetkellä näyttää siltä, että rauhan saaminen maahan on kauempana kuin vielä puolisen vuotta sitten.

Kansainvälistä rauhankokousta tuskin saadaan koolle vielä marraskuussa niin kuin on suunniteltu. Syyrian kapinallisten rivit ovat pahasti sekaisin. Nyt kiistellään siitä, kenellä olisi oikeus edustaa oppositiota kokouksessa.

Syyrian hallitus on kyennyt käyttämään hyväkseen kapinallisten sisäisiä riitoja. Hallituksen joukot ovat vallanneet takaisin jo menettämiään alueita. Halu poliittiseen ratkaisuun on vähentynyt kummallakin puolella.

Sodan pitkittyminen lisää inhimillisen hädän määrää. Sodassa on kuollut jo noin 120 000 ihmistä. Maasta on paennut yli kaksi miljoonaa ihmistä. Syyrian naapurimaat eivät kovin kauan kestä pakolaisten määrän lisääntymistä. Suomella ja muilla mailla on vastuu siitä, että hätää helpotetaan. Hätään ei saa turtua.

Niin kuin aina, sota on tuonut mukanaan myös muita vitsauksia. Syyriassa on tavattu poliota neljäntoista vuoden tauon jälkeen. On vaara, että tauti leviää pakolaisten mukana myös Syyrian naapurimaihin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Huawei-boikotti haastaa esineiden internetiä

Pohjanmaan ihmetauti

KYSin hieno tarina ansaitsee lujaa tukea jatkossa

Kirkon kohtalon kysymykset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.