Hätä voi kohtuullistaa

Urheiluvälinevalmistajan toimitusjohtaja sai reilun 4 000 euron ylinopeussakot Kallansilloilla pääsiäisenä ajaessaan sairasta koiraansa eläinlääkäriin (Savon Sanomat 20.5.). Syyttäjä lievensi sakot noin 2 700 euroon. Kuljettaja määrättiin myös määräaikaiseen ajokieltoon.

Sakotetun mukaan ilmeisesti ampiainen oli pistänyt koiraa niin, että tälle nousi paise kurkkuun ja hengittäminen oli vaikeaa. Kuljettaja myönsi ajaneensa kovaa ylinopeutta ja sisäisti siihen liittyvät riskit.

Syyttäjän ratkaisu herättää kysymyksiä lain tulkinnasta. Oliko sanktion lieventämiseen riittävät perusteet? Ratkaisu oli ymmärrettävä, mutta oliko se oikea? Kysymyksessä oli hätätilanne, ja koiran omistaja halusi pelastaa eläimen hengen. Poliisi menetteli mallikelpoisesti saattaessaan auton eläinlääkäriaseman pihaan.

Ihmisen ja eläimen sairastumis- tai loukkaantumistapaukset johtavat usein vastaavantyyppisiin tilanteisiin. Inhimillinen hätä pakottaa ihmisen ottamaan joskus riskejä, kun matka lääkäriin tuntuu liian pitkältä.

Poliisin on määrättävä esimerkiksi ylinopeustilanteissa sakkorangaistus lakipykälien mukaan. Myöhemmät tutkimukset ja selvitykset voivat johtaa rangaistuksen lievenemiseen kuten Kallansiltojen tapauksessa kävi. Sakko ei kuitenkaan aina lievene, sillä jokainen tapaus on erilainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.