Hätäinen valmistelu näkyy luonnoksessa

Viime talvena Suomessa leimahti kiivas keskustelu ulkomaalaislain tulkinnasta. Syynä oli kiista kahden Egyptistä ja Venäjältä tulleen äidin käännyttämisestä kotimaihinsa. Äidit asuivat Suomen kansalaisuuden saaneiden lastensa luona, mutta heille ei myönnetty oleskelulupaa. Kumpaakin käännytyspäätöstä pidettiin yleisesti kohtuuttomana, koska äideillä ei heidän lastensa mukaan ollut mahdollisuutta saada asiallista hoitoa ja huolenpitoa kotimaissaan.

Osa poliitikoista tempautui kevättalvella keskusteluun tavalla, joka ei ole kunniaksi. Edellinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) lupasivat, että ulkomaalaislakia muutetaan nopeasti. Vanhanen jopa arvioi, että muutos saataisiin voimaan ennen kesää.

Sisäministeriö ei onneksi saanut lakiluonnostaan valmiiksi Vanhasen haluamaa pikavauhtia, mutta nyt lakiluonnos on jo lausuntokierroksella. Valmistelu on edelleen ollut hätäistä ja se näkyy. Jos ulkomaalaislakia aikanaan muutetaan luonnoksen mukaisesti, lain soveltaminen aiheuttaa suuria hankaluuksia.

Hankalin on lakiluonnokseen kirjattu vaatimus, että Suomessa asuvalla aikuisella lapsella olisi velvollisuus huolehtia oleskeluluvan saaneen vanhempansa toimeentulosta ja asumisesta. Jos tällainen pykälä tulee lakiin saakka, se merkitsee käytännössä sitä, että meillä on jonkin ajan kuluttua kahden tason iäkkäitä maahanmuuttajia: niitä, joiden sosiaaliturvasta huolehtii suomalaisen periaatteen mukaisesti yhteiskunta ja niitä, jotka elävät lastensa tuen varassa. Ei tunnu kovin tasa-arvoiselta.

Entäpä jos lapset jostakin syystä lakkaavat huolehtimasta oleskeluluvan saaneesta vanhemmastaan? Syitä voi olla monia: työttömyys, sairaus, avioero, välien rikkoutuminen. Miten menetellään, jos vanhemman sairaus vaatii niin kallista hoitoa, että lapsilla ei yksinkertaisesti ole siihen varaa? Peruutetaanko vanhemman oleskelulupa tällaisissa tapauksissa? Silloin jouduttaisiin käytännössä mahdottomiin ja täysin kohtuuttomiin tilanteisiin.

Ministeri Thorsin johdolla valmisteltu lakiluonnos tuskin sellaisenaan menee läpi. Siihen viittaavat muun muassa keskustan Antti Rantakankaan (Uusi Suomi 1.8.) ja kokoomuksen Ben Zyskowiczin (Helsingin Sanomat 11.8.) lausunnot. Hyvä niin.

Nyt olisi syytä vielä kerran miettiä sitäkin vaihtoehtoa, että ulkomaalaislaki jätetäänkin entiselleen. Korkein hallinto-oikeus joutui aikanaan äänestämään kahden egyptiläisen ja venäläisen oleskeluluvista, mikä kertoo siitä, että lakia voidaan juridisesti kestävällä tavalla tulkita myös totuttua väljemmin. Sisäministeriön ohje sen alaisille virkamiehille saattaisi johtaa toivottuun lopputulokseen hätäistä lakiremonttia vähäisemmin ongelmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.