Hätänumerohallitus kaatui ennen syntyään

Hallitukset menevät harvoin nurin ennen syntymistään. Näin kuitenkin kävi kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Kataisen kaavailemalle viiden puolueen "kansalliselle hätänumerohallitukselle", jolla olisi ollut tukenaan eduskunnassa 112 edustajaa.

Sosiaalidemokraattien ehdotuksesta Katainen suostui ottamaan hallitusneuvotteluihin mukaan kuudenneksi puolueeksi Vasemmistoliiton. Sen neljätoista edustajaa laventavat hallituspohjan nyt 126 edustajaan. Samalla se supistaa opposition vain kahteen puolueeseen - perussuomalaisiin ja keskustaan, jotka ovat toisilleen useissa asioissa kuin tuli ja vesi.

Hätänumerohallituksen rinnalla Kataisen kokoamaa ensimmäistä hallitusta on ehditty kutsumaan myös "häviäjien hallitukseksi", "sateenkaarihallitukseksi" tai "sinipunahallitukseksi". Kaikille nimityksille on omat historialliset selityksensä. Jos kuuden puolueen yhteishallitus toteutuu nyt kaavaillussa muodossa, käytännössä se on lähtökohdiltaan kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien sinipunahallitus, jossa pienet tukipuolueet keräävät niitä murusia, joita kahdelta suurelta jää.

Kuka tätä hallitusta sitten johtaa? Kataisesta tulee kyllä suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtajana pääministeri. SDP:n johdon viime päivien toimista ja puheista on saanut kuitenkin sen käsityksen, että hallitusta rakennetaan nyt vankasti kakkospaikalta sosiaalidemokraattien ehdoin.

Puolueen pää-äänenkannattajan Uutispäivä Demarin keskiviikkoinen pääkirjoitus uhkui jo samaa "valtionhoitajapuolueen" henkeä, joka leimasi puoluetta vuosikymmeniä 1970-luvulta lähtien. - Yksikään puolue ei voi tulla säätytalolle vain esittämään ennakkoon lukkoon lyötyjä ehtoja, saati vaatimaan erioikeuksia, lehti jyrisi.

Jos joku puolue niin juuri SDP on asetellut näitä ennakkoehtoja viime viikkoina valtaa havitellessaan. Portugalin-tukipaketista puolue järjesti ainutlaatuisen julkisen näytöksen, jossa kokoomuksen puheenjohtaja pakotettiin hyväksymään demarien lepyttämiseksi ehtoja, joista itse asiassa oli sovittu jo aiemmin unionin ydinmaiden neuvonpidossa.

Voitokseen SDP laskee tietysti myös Vasemmistoliiton vetämisen mukaan hallitusneuvotteluihin. Keskiviikon Uutispäivä Demarissa väläytettiin seuraavaksi kristillisdemokraattien jättämistä hallituksen ulkopuolelle "suvaitsemattomuuden ja taantumuksellisten arvojen yleistymisen" pysäyttämiseksi. Näinköhän kokoomus taipuu myös tähän, koska kristillisdemokraattien poisjäänti vahvistaisi vain lisää vasemmiston voimaa hallituksen sisällä.

EU-asioissa Vasemmistoliitto on ollut perussuomalaisten linjoilla, ja puheenjohtaja Paavo Arhinmäen puolue aikoo pitää linjastaan kiinni myös jatkossa. Erikoista olisi, jos Vasemmistoliitolle sallittaisiin hallitusyhteistyössä sama mikä kiellettiin perussuomalaisilta.

Politiikka on mahdollisuuksien taidetta. Jos kuuden puolueen hallitus syntyy, ei ole koskaan nähty ideologisesti yhtä kirjavaa ministerijoukkoa. Poikkeusaikoina pitää tottua ratkaisuihin, jotka tuntuvat normaalioloissa täysin luonnottomilta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.