Hätiköity päätös

Euroopan unioni on joutunut tukalaan tilanteeseen, kun se myönsi viisumivapauden Serbian, Montenegron ja Makedonian kansalaisille. Viisumivapaus koskee alle 90 päivän matkoja. Uudistus on aiheuttanut albaanien vyöryn unionin alueelle. Määrätyillä alueilla Serbiassa ja Makedoniassa viisumivapaus on johtanut turvapaikkamatkojen tehtailuun.

EU:n valtioista Belgia on etulinjassa. Sinne on saapunut vuoden alussa satoja Makedonian ja Serbian albaanivähemmistöön kuuluvia ihmisiä anomaan turvapaikkaa. Myös joissakin muissa Keski-Euroopan valtioissa on koettu sama ilmiö.

Viisumivapaudella haluttiin edesauttaa Balkanin nuorten matkustamista EU:n alueelle. Nyt näyttää siltä, että Balkanilta on tulossa todellinen siirtolaisaalto. EU:n hätääntymistä osoittaa, että se ottaa ongelman pian esille Balkanin maiden kanssa.

Kun viisumipäätös on tehty, sen peruminen on teknisesti helppoa, mutta käytännössä hankalaa. Maahanmuutto- ja turvapaikkakeskustelu käy ajoittain hyvinkin kuumana monissa maissa, muun muassa Suomessa. Uusin ilmiö aiheuttanee niin meillä kuin muuallakin kärjekkäitä mielipiteitä EU:n ratkaisuista. Vaikuttaa, että viisumipäätöksen seuraukset ovat tulleet EU:n päättäjille yllätyksenä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.