Hävinneenä voittoon

Tanskan sosiaalidemokraatit menestyivät tämän viikon kansankäräjävaaleissa huonommin kuin kertaakaan sitten vuoden 1906. Myös aatteiltaan vasemmistolaisempi sosialistinen kansanpuolue kärsi tappioita. Tästä huolimatta Tanska vaihtaa nyt poliittista väriä, kun demareitten johtama punainen blokki voitti hallitsevan sinisen blokin 89 edustajapaikalla 86:ta vastaan.

Sosiaalidemokraatit palaavat hallitusvaltaan kymmenen vuoden kuivan kauden jälkeen ja heidän puheenjohtajastaan Helle Thorning-Schmidtistä tulee maansa ensimmäinen naispuolinen pääministeri. Pohjoismaista Ruotsi on tämän jälkeen ainoa, jossa toinen sukupuoli ei ole yltänyt vielä koskaan näin pitkälle politiikassa.

Porvarillista hallitusta pari viimeiset vuotta johtaneen Lars Lökke Rasmussenin Venstre-puolue säilyi kansankäräjien suurimpana puolueena 26,7 prosentin kannatuksella. Kakkoseksi tulleitten sosiaalidemokraattien äänisaalis oli 24,9 prosenttia.

Punaisen blokin niukka enemmistö ei tee Thorning-Schmidtin hallitustiestä helppoa, sillä ryhmittymän voiton varmisti siihen kuuluvien keskiryhmien hyvä menestys. Ennen muuta Venstrestä aikanaan irtaantunut Radikaali venstre paranteli asemiaan, ja talouspoliitiikassa sen näkemykset poikkeavat tuntuvasti sosiaalidemokraattien linjasta.

Kaikesta huolimatta Thorning-Schmidt ja hänen puolueensa juhlivat vaalitulosta suurena voittona ja julistivat "tehneensä historiaa", mitä nainen pääministerinä toki onkin. Niukka enemmistöasema ei anna silti tilaisuutta Tanskan poliittisen kurssin jyrkkään kääntämiseen, keskitiellä jatketaan.

Pia Kjärsgaardin johtama populistinen Tanskan kansanpuolue kärsi tappioita jäi noin 12 prosenttiin. Sen edustama vierasvastaisuus ei enää purrut, kun nähtiin Norjasta, mihin se ideologia äärimmilleen vietynä johtaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ei mitään uutta auringon alla

Omalakisuus valtaa alaa

Brexit etenee kitisten paukahdusta odotellessa

Suomelle osavoitto lihan alkuperä-merkinnöissä

Äidillä se kesti 15 vuotta, tyttärellä enää viisi

Joko saa luovuttaa?

Terveyskampus palvelee pitkään varkautelaisia

Kiina-suhteiden hoito on tarkkaa tasapainoilua

Harmaat tekstit?

Vanhentuneesta tekniikasta on joskus luovuttava

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.