Hävinneenä voittoon

Tanskan sosiaalidemokraatit menestyivät tämän viikon kansankäräjävaaleissa huonommin kuin kertaakaan sitten vuoden 1906. Myös aatteiltaan vasemmistolaisempi sosialistinen kansanpuolue kärsi tappioita. Tästä huolimatta Tanska vaihtaa nyt poliittista väriä, kun demareitten johtama punainen blokki voitti hallitsevan sinisen blokin 89 edustajapaikalla 86:ta vastaan.

Sosiaalidemokraatit palaavat hallitusvaltaan kymmenen vuoden kuivan kauden jälkeen ja heidän puheenjohtajastaan Helle Thorning-Schmidtistä tulee maansa ensimmäinen naispuolinen pääministeri. Pohjoismaista Ruotsi on tämän jälkeen ainoa, jossa toinen sukupuoli ei ole yltänyt vielä koskaan näin pitkälle politiikassa.

Porvarillista hallitusta pari viimeiset vuotta johtaneen Lars Lökke Rasmussenin Venstre-puolue säilyi kansankäräjien suurimpana puolueena 26,7 prosentin kannatuksella. Kakkoseksi tulleitten sosiaalidemokraattien äänisaalis oli 24,9 prosenttia.

Punaisen blokin niukka enemmistö ei tee Thorning-Schmidtin hallitustiestä helppoa, sillä ryhmittymän voiton varmisti siihen kuuluvien keskiryhmien hyvä menestys. Ennen muuta Venstrestä aikanaan irtaantunut Radikaali venstre paranteli asemiaan, ja talouspoliitiikassa sen näkemykset poikkeavat tuntuvasti sosiaalidemokraattien linjasta.

Kaikesta huolimatta Thorning-Schmidt ja hänen puolueensa juhlivat vaalitulosta suurena voittona ja julistivat "tehneensä historiaa", mitä nainen pääministerinä toki onkin. Niukka enemmistöasema ei anna silti tilaisuutta Tanskan poliittisen kurssin jyrkkään kääntämiseen, keskitiellä jatketaan.

Pia Kjärsgaardin johtama populistinen Tanskan kansanpuolue kärsi tappioita jäi noin 12 prosenttiin. Sen edustama vierasvastaisuus ei enää purrut, kun nähtiin Norjasta, mihin se ideologia äärimmilleen vietynä johtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Slovenia on pieni suuri maa

Unelma Kuopion Rivierasta etenee Itkonniemellä

Iskut kiirehtivät irtautumista fossiilisista polttoaineista

Uskon ja tieteiden maailmat

Jippii, muovia! – eli näin havaitsin kierrättämisessä piilevän maalaisjärjen

Martat ovat sivistäneet jo 120 vuotta

Sitran hallintoneuvosto visaisen valinnan edessä

Tietokoneen naispioneerit

Internetin flunssa

Työllisyystoimet mittaavat hallituksen onnistumista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.