Hävinneen on hyvä olla

Vihreät menettivät huhtikuun eduskuntapaikoistaan peräti kolmanneksen. Suhteellisesti katsoen viiden paikan katoaminen oli vieläkin suurempi järkytys kuin keskustapuolueen paljon puhuttu "rökäletappio".

Politiikassa ei tunneta juuri sääliä tai ymmärrystä toista mieltä olevia kohtaan, mutta vihreiden kohdalla tapahtui harvinainen ihme. Perussuomalaisten murskatulos ja kepun romahdus nostivatkin heidät yllättäen murheen mustasta alhosta vallan huikaiseviin korkeuksiin. Kymmenellä edustajallaan vihreät pääsivät vaa'ankieleksi liki kaikkiin toteutettavissa oleviin hallitusvaihtoehtoihin.

Kun vihreät kokoontuvat ensi viikonvaihteessa puoluekokoukseensa Kuopioon, koolla ei ole lyöty joukko, vaan puolue, joka kykenee asettelemaan monenlaisia ehtoja isommilleen. Jo kokoomuksen Jyrki Kataisen johdolla käytyjen kuuden puolueen neuvottelujen aikana saatiin näyttöjä, että vihreät eivät kaihtaneet käyttää valtaansa. Ilmasto- ja energiapolitiikasta lyötiin pöytään lausumat, joita muitten oli myötäiltävä.

Vaa'ankieliasema ei poista kuitenkaan sitä tosiasiaa, että eduskuntavaaleissa otettiin lujasti takkiin puheenjohtajan, työministeri Anni Sinnemäen vetovastuulla. Imago koki kolauksen, ja viiden kansanedustajan menetys kirpaisee pahasti puolueen taloutta.

Sinnemäki tuli puheenjohtajaksi pohjoiskarjalaisen kansanedustajan ja ministerin Tarja Cronbergin tilalle. Helsingin hulinoista syrjässä maalla asuva Cronberg tunsi itsensä usein yksinäiseksi kaupunkilaiselämää elävän vihreän "perusperheen" joukossa.

Tätä perhettä on myös nuori, kunnianhimoinen Sinnemäkikin, jolla piti siis periaatteessa olla parhaat mahdolliset taustavoimat puheenjohtajan työssään. Vaaleissa nähtiin, ettei se riittänyt. Hallitusvastuussa puolue joutui hyväksymään paljon sellaista, mihin sillä ei olisi ollut ideologisesti varaa, ja se söi uskottavuutta.

Poikkeuksellisen sisäpoliittisen tilanteen vuoksi vihreitten Kuopion kokouksesta tulee nyt paljon suurempi juttu, kuin kukaan osasi kuvitella etukäteen. Uutta hallitusta on tuskin saatu vielä kokoon ensi lauantaihin mennessä, ja näin kokousväki pääsee sanomaan kantansa hyvin isoista ja olennaisista asioista.

Myös puheenjohtajavaali saa aivan uutta merkitystä, kun ministerinpaikkoja voi halutessaan saada jatkossakin. Yleinen käsitys on, että Anni Sinnemäki joutuu vetäytymään ja johto siirtyy Helsingistä Turkuun. Nykyisen varapuheenjohtajan Ville Niinistön suosio on ilmeisen ylivertainen.

Pohjois-Savossa vihreä politiikka on keskittynyt Kuopioon. Omaa vihreää kansanedustajaa ei puolue ole vielä saanut, mutta Kuopion kunnallispolitiikkaan vihreät kyllä vaikuttavat. Heidän ehdokkaansa Hetti Rytsy oli jopa viime kuntavaalien äänikuningatar. Vihreillä on omat ajatuksensa, mutta julkisuudessa he ovat leimautuneet Kuopiossa iloisesta väristään huolimatta jollain tapaa valittajiksi ja kehityksen jarruttelijoiksi. Se ei ole paras mahdollinen imago.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.