Hölmö esitys etenee

Hallitus antoi viime viikolla eduskunnalle lakiesityksen, jolla muutetaan nykyistä vaalipiirijakoa. Jos laki hyväksytään, uutta jakoa noudatetaan ensimmäisen kerran vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Vuonna 2014 järjestettävissä Euroopan parlamentin vaaleissa vaalipiirinä on entiseen tapaan koko maa.

Uudistus jäi puolitiehen, sillä se koskee vain Itä-Suomea. Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiirit yhdistetään uudeksi Savo-Karjalan vaalipiiriksi. Etelä-Savon ja Kymen vaalipiireistä muodostetaan Kaakkois-Suomen vaalipiiri.

Hyvää lakiesityksessä luonnollisesti on, että ns. piilevät äänikynnykset Itä-Suomessa laskevat. Se merkitsee käytännössä sitä, että myös pienemmillä puolueilla on mahdollisuus saada ehdokkaitaan eduskuntaan ilman viheliäisiä vaaliliittoja.

Tästä huolimatta uudistus on hölmö, koska se ei ota huomioon nykyisiä yhteistyörajoja. Luontevampaa olisi ollut muodostaa molemmista Savon vaalipiireistä ja Pohjois-Karjalasta Itä-Suomen vaalipiiri. Vaalipiiriuudistus pilkkoo Savon.

Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan liittäminen yhdeksi vaalipiiriksi lisää kahden maakunnan välistä yhteistyötä monella tavalla. Se pitää osata kääntää maakuntien yhteiseksi eduksi. Edellytys sille on turhan vastakkainasettelun välttäminen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Huawei-boikotti haastaa esineiden internetiä

KYSin hieno tarina ansaitsee lujaa tukea jatkossa

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.