Haamurajoilla ei ole enää merkitystä

Markkinakorot alkoivat laskea viime syksynä, kun kuva talousnäkymistä synkistyi synkistymistään. Korkeimmillaan asuntolainojen yleisenä viitekorkona käytetty 12 kuukauden euribor hipoi 5,5 prosenttia ja esimerkiksi 3 kuukauden euribor oli sekin yli 5 prosenttia.

Syksyn aikana markkinakorot putosivat samaa tahtia kansantalouksien kehitystä osoittavien indikaattorien mukana. Pudotus oli dramaattinen. Keskuspankit yrittivät saada talouden suuntaa ylös korkoelvytyksellä. Ne laskivat ohjauskorkojaan useampaankin kertaan.

Velalliset ovat luonnollisesti tyytyväisiä, kun lainaksi otetun rahan hinta laskee. Monet ovat vaihtaneet luottojensa viitekoron pankkinsa prime-korosta euriboriin, koska primet eivät ole niianneet talouskehityksen edessä lähellekään samalla tavalla kuin euriborit. Hätäisimmät tekivät vaihdon jo viime vuoden lopulla. Näin jälkiviisaana voi sanoa, että liian aikaisin. Korkojen lasku on jatkunut koko alkuvuoden, hitaammin toki kuin syksyllä.

Jos lainasi on ollut koko ajan sidottuna euriboriin ja koron tarkistuspäivä osuu näihin aikoihin, pääset nauttimaan kaikin siemauksin rahamarkkinoiden suunnasta.

Lainasi korko laskee noin 4 prosenttiyksikköä.

Kohtuullisen kokoisessa luotossa korontarkistus tuntuu konkreettisesti lompakossa.

Kesäkuukausien korkokeskustelua on hallinnut kaksi kysymystä: vieläkö korot alenevat ja jos alenevat, kuinka paljon. Lasku vauhdittui, kun Euroopan keskuspankki antoi pankeille ennätyssuuren lainan kesäkuun lopussa.

Maanantaina 3 kuukauden euribor meni alle 1 prosentin haamurajan. 12 kuukauden euribor on pörssitermein all time low, kaikkien aikojen alhaisin.

Tavallisen velallisen näkökulmasta haamurajojen alittamisella ei ole enää juurikaan merkitystä.

Korot ovat pudonneet niin alas, että heilahtelut jäävät väkisinkin pieniksi. Pankit ovat sitä paitsi leventäneet marginaalejaan. Tämä on osaltaan syönyt sitä etua, joka muutoin olisi korkojen laskusta tullut.

Kokonaisuutta ajatellen tärkeintä niin velallisten kuin muidenkin suomalaisten kannalta on, kuinka kansantalous elpyy taantumasta lähikuukausien aikana. Markkinakorot todennäköisesti vielä jonkin verran laskevat, mutta korkojen sadasosien seurantaa enemmän aikaa kannattaa uhrata esimerkiksi tuotannon, työllisyyden ja viennin kehittymiseen olkoonkin, ettei se ole samalla tavalla kouriintuntuvaa kuin pienenkin korkomuutoksen vaikutuksen laskenta omaan talouteen.

Jos mahdollisimman monella on työtä tehtävänä, mahdollisimman monella on edellytykset hoitaa onnistuneesti kotitaloutensa rahaliikennettä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.