Haaste Ylelle

Itsestään selväähän oli, että byrokraatti keksii jotain niin hölmöä kuin tasapäisen mediamaksun. Köyhät, televisiottomatkin, kärsivät rutkasti. Rikkaille homma tuntuu itikanpiston verran.

Vain veromalli olisi tasapuolinen. Julkisen kanavanipun rahoitus on tehtävä budjetista.

Miksi sitten eduskunnan valta ja valvonta pelottaa? Itsehän olemme porukan valinneet. Taitaisi Yleä kritisoiva elinkeinoelämä haluta muulta pohjalta jaettua valtaa, ehkä rahan? Maksu-tv-mallinen ostopalvelu näivettäisi myös Ylen tarjonnan monipuolisuuden.

Uhkaako Yle lehtitaloja? Onko lehtien kriisi todella tämän julkisen (mielestäni ehdottomasti tarpeellisen) mediapalvelun syytä?

On vaikea sanoa, onko internet, jossa sekä lehdet että televisio yrittävät pönkittää asemiaan, se ongelmallinen taistelukenttä, jossa lehtitalot olettavat jäävänsä altavastaajan asemaan. Näkyykö Yle - ilmaiseksi - liikaa televisio- ja radiomaailmansa ulkopuolella?

Ei minusta. Monen netinkäyttäjän tapaan en seuraile Ylen sivustoja kuin kenties ulkomailla ollessani, mutta olen useammankin lehden maksullisten verkkopalveluiden ahkera käyttäjä.

Monen kanssa olen myös puhunut siitä, että kädessä oleva oikea sanomalehti laadukkaine juttuineen on ainoa syvemmältä luotaava tapa seurata maailmaa.

Tätä mieltä on oltu myös nuorempien lukijain piirissä. Laatua on toki lehdissä vaalittava, tiukkinakin aikoina.

Nyky-Yle on syvällä markkina-ajattelun huumassa (jota vastaan muu media aiheesta protestoi). Jossain vaiheessa nuori Yle-pomo on harhautunut pitämään katsojalukuja pyhäinkuvatuksinaan.

Miten Ylellä on keksitty napata Tangomarkkinat kanaville? En voi hyväksyä mitenkään, että Yle käyttää monissa ohjelmissaan kansanäänestyksen irvikuvaa, puhelinäänestystä, keinona tienata rahaa.

Se on huijausta, hyvät ihmiset! Eikä ainoakaan maksullinen "interaktiivinen" palvelu, kuten tekstailua vaativa ruututietokilpailu, kuulu julkisen median kanaville.

Mutta: en ole koko suomalaisen televisiohistorian aikana, jota olen seurannut 50-luvulta, Tesvision ensimmäisistä koelähetyksistä lähtien, havainnut kaupallisten kanavien yltävän sellaiseen sivistyksen asteeseen, johon julkisessa tarjonnassa olemme parhaimmillaan tottuneet.

Ymmärrämme toki, ettei sivistys, valitettavasti, tänä päivänä ole erityisesti suosiossa. Julkisen median ei kannattaisi jäädä maksamakkaroitumaan "suositun" materiaalin varaan.

Meillä on nyt Formulalle Maksusuolet ja muulle kiinnostavalle lajivalikoimalle Anaaliplussat. Rahaisat kahleet tulevat kaupallisella puolella edelleen kiristymään ja lajikaappaukset lisääntymään.

Vain Yle voi enää taata meille vapaasti nähtävät olympialaiset budjettipohjaista, veroluonteista, tasapuolista maksua vastaan.

Yle olisi minulle mieluiten kiintoisaa kuten Arto Nyberg, ruumiin ja hengen kulttuuri, Teeman ja FST5:n laadukas tuotanto.

Haastan Ylen pitämään tasostaan kiinni.

Kirjoittaja on kuopiolainen kapellimestari.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.