Haavan lehteä helpompi liikutella hallituksesta

Vasemmistoliiton entisellä puheenjohtajalla Martti Korhosella on neuvo puolueensa valtuustolle, joka reilun viikon kuluttua päättää, jatkaako puolue hallituksessa. Korhosen mukaan hyppääminen kolmanneksi suurimmaksi oppositioryhmäksi ei kannata, koska ”emme me sieltä käsin saa liikahtamaan haavan lehteäkään” (Helsingin Sanomat 13.11).

Kun hallitus elokuussa hyväksyi rakenneuudistuspaketin, vasemmistoliitto jätti ratkaisuun varauman, jonka mukaan lopullisen sanan puolueen kannasta sanoo marraskuussa kokoontuva puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous. Tiukimmalle ottaa kuntien tehtävien karsiminen, joka on oleellinen osa hallituksen uudistuspakettia.

Jos vasemmistoliitto ensi viikon lauantaina alkavassa kokouksessa sanoo ei, se samalla tarkoittaa puolueen siirtymistä oppositioon. Miten kokouksessa käy, sitä tuskin kukaan pystyy etukäteen ennakoimaan varmasti.

Helsingin Sanomien kyselyssä 15 puoluevaltuutettua arvioi, että puolueen pitäisi lähteä hallituksessa. Hieman vähemmän (11) oli niitä, joiden mielestä hallituksessa pitäisi jatkaa. Ratkaisu on kuitenkin täysin auki, sillä 18 valtuutettua kertoi kantansa olevan vielä auki. Alma Median maakuntalehtien tekemässä kyselyssä (Aamulehti 13.11.) kannastaan epävarmoja oli vielä enemmän eli peräti 24.

Entinen puheenjohtaja ja entinen ministeri Martti Korhonen kuuluu puolueen realisteihin. Hän tietää, että pienillä puolueilla on aina enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa harjoitettavan politiikan sisältöön hallituksessa kuin sen ulkopuolella.

Jyrki Kataisen (kok.) kuuden puolueen hallituksessa pienillä puolueilla vaikutusmahdollisuuksia on kaiken lisäksi tavallista enemmän. Pääministeri Katainen ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) eivät ole kyenneet muodostamaan samanlaista voimakaksikkoa kuin pääministeri ja valtiovarainministeri aikaisemmissa hallituksissa aina 1990-luvun alusta alkaen ovat muodostaneet. Siksi pienemmät puolueet ovat hallitusohjelman kirjoittamisesta alkaen olleet kokoaan suuremmassa roolissa.

Siitä huolimatta jo hallitukseen meno oli vasemmistoliitossa vaikeaa ja siitä jouduttiin kesällä 2011 äänestämään. Vasemmistoliiton kansanedustajista kaksi, Markus Mustajärvi ja Jyrki Yrttiaho, äänesti heti alkajaisiksi hallitukselle epäluottamusta. Kaksikko erotettiin eduskuntaryhmästä ja he muodostivat syksyllä 2011 Vasenryhmä-nimisen eduskuntaryhmän.

Puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksesta tulee vaikea sen vuoksi, että vielä viikon kuluttua ei todennäköisesti tiedetä tarkasti, mitä kuntien tehtäviä aiotaan lopettaa. Mahdollista on, että enemmistö kokoukseen osallistuvista päättää siirtää lopullisen ratkaisun kevättalveen, jolloin hallitus perinteiseen tapaan lyö lukkoon lähivuosien budjettikehykset.

Osa puoluevaltuustosta ja eduskuntaryhmästä haluaa kuitenkin hypätä ulos hallituksesta jo tähän mennessä tehtyjen ratkaisujen vuoksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.