Haikailu tupoon jatkuu

Sosiaalidemokraattien nousu takaisin hallitukseen on elvyttänyt yrityksiä palata työmarkkinoilla tulopoliittisiin sopimuksiin. Siihen viittaavia kirjauksia löytyy hallitusohjelmasta ja vielä suoremmin SDP:n ministereiden puheista.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen sanoi lauantaina Sanoman maakuntalehdissä julkaistussa haastattelussa, että hallituksen tavoitteena on eri alojen yhteinen maltillinen palkkaratkaisu. Yhteisellä palkkaratkaisulla tuskin voi tarkoittaa mitään muuta kuin joko työmarkkinoiden keskusjärjestöjen keskitettyä kokonaisratkaisua tai tulopoliittista sopimusta, jossa myös hallitus on mukana.

Työmarkkinajärjestöjä on tupopöytään patistellut myös eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma. Hänen mielestään palkansaaja- ja työnantajajärjestöjen pitäisi pysähtyä miettimään, olisiko se tässä taloudellisessa tilanteessa kaikkien edun mukaista.

Ei ollut mikään yllätys, että Heinäluoman patisteluun vastasi myönteisesti ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, sosiaalidemokraatti hänkin. Valtiovallan ja työmarkkinajärjestöjen järkevällä yhteistyöllä voitaisiin Lylyn mielestä saada aikaa ennustettavuutta talouteen ja lisää kilpailukykyä.

Tulopoliittisesta ratkaisusta puhuminen on kuitenkin pään puskemista seinään. Elinkeinoelämän keskusliitto EK ei toistaiseksi ole osoittanut minkäänlaisia horjumisen merkkejä muutama vuosi sitten valitsemaltaan tieltä. EK:n työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen torjui jälleen kerran viikonloppuna esitetyt tupomaanittelut.

Kannattaisiko hallituksen vihdoin uskoa, että paluuta menneeseen ei ole. Talouden ennustettavuutta ja vakautta voi edistää muillakin tavoin, kuin laajoilla ja jäykillä palkkasopimuksilla.

Palkansaajajärjestöjen taas olisi hyvä muistella menneitä. Tupoja tehtiin innolla, mutta yksittäiset ammattiliitot sitoutuivat niihin vain silloin, kun muilla tavoilla ei ollut saatavissa tupokorotuksia enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Turhat johtajat ja jonninjoutavat isopalkkaiset pikkuviskaalit pihalle – Vai mitenkä oli?

EU-puheenjohtajamaa ei ehdi tehdä mahdottomia

Asiakkaan pitää joustaa, kun tuotanto ei jousta

Uhan alla

Slovenia on pieni suuri maa

Unelma Kuopion Rivierasta etenee Itkonniemellä

Iskut kiirehtivät irtautumista fossiilisista polttoaineista

Uskon ja tieteiden maailmat

Jippii, muovia! – eli näin havaitsin kierrättämisessä piilevän maalaisjärjen

Martat ovat sivistäneet jo 120 vuotta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.