Haittoihin turrutaan

Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen kattojärjestö Soste julkisti maanantaina tuoreimman kyselytutkimuksensa suomalaisten alkoholiasenteista. Tutkimus paljastaa huolestuttavan asian.

Vastaava tutkimus on tehty vuodesta 2006 lähtien joka toinen vuosi. Tänä vuonna havaittiin ensimmäisen kerran, että asenteissa on tapahtunut käänne sallivampaan suuntaan. Tämä näkyy muun muassa suhtautumisessa alkoholin mielikuvamainontaan ja alkoholijuomien sponsorointiin urheilutapahtumissa.

Mistä käänne johtuu? Alkoholin kulutus lähti Suomessa voimakkaaseen nousuun vuonna 2004, jolloin alkoholin verotusta laskettiin. Sen jälkeen verotusta on hieman kiristetty, mutta alkoholihaittojen määrä näyttää jääneen siitä huolimatta aikaisempaa korkeammalle tasolle.

Voisiko olla niin, että suomalaiset ovat turtuneet alkoholihaittoihin? Kannattaisi muistaa, että alkoholihaittojen välittömät kustannukset ovat noin miljardi euroa vuodessa. Välilliset kustannuksien suuruutta on vaikeampi arvioida, mutta ne liikkuvat 3 ja 6 miljardin euron välillä. Läheskään kaikkia liiallisen alkoholinkäytön aiheuttamia ongelmia ei luonnollisesti edes voi mitata rahalla.

Asiallisella valistuksella on edelleen runsaasti työsarkaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.