Haja-asutusalueiden palvelut turvattava

Postitoiminta avattiin Suomessa kilpailulle jo vuonna 1994, mutta kuudessatoista vuodessa on tapahtunut lopulta melko vähän. Tämän vuoden loppuun mennessä on saatettava voimaan EU:n direktiivi, jolla postikilpailun esteitä edelleen poistetaan. Tämä on periaatteena liikenne- ja viestintäministeriön asettaman postipalvelulakityöryhmän tuoreissa esityksissä.

Samalla kun alalle tulon esteitä madalletaan, on turvattava kaikille kansalaisille tarkoitetut postin peruspalvelut. Niistä huolehtii nyt ja epäilemättä jatkossakin valtio-omisteinen Itella, jolle sälytettyä yleispalveluvelvoitetta työryhmä kuitenkin haluaa lieventää.

Esimerkiksi kirjeen ei enää tarvitsisi ennättää vastaanottajalleen seuraavana päivänä, vaan aikaa olisi kaksi arkipäivää. Jokaisessa kunnassa ei tarvitsisi nykyiseen tapaan olla postitoimipaikkaa. Sellainen pitäisi kuitenkin löytyä "kohtuullisen" etäisyyden päästä asuinpaikasta.

Kohtuullisen etäisyyden määritteleminen on sen verran tulkinnallista puuhaa, että riitoja varmasti syntyy. Helsingissä tai jossakin muussa suuressa kaupungissa kohtuullinen etäisyys todennäköisesti on paljon vähemmän kuin haja-asutusalueilla. Kilometrien lisäksi määrittelyssä joudutaan ottamaan avuksi vaikkapa asukastiheys.

Jo tälläkin hetkellä lähimpään postitoimipaikkaan saattaa olla matkaa kymmeniä kilometrejä. Itellan on huolehdittava siitä, että kohtuullinen ei muutu kohtuuttomaksi. Tarvittaessa postitoimipaikka voisi olla kumipyörien päällä ja kiertää syrjäisimmillä seuduilla.

Yleispalveluvelvoite tarkoittaa sitä, että posti edelleen jaetaan viitenä päivänä viikossa kaikkialla Suomessa ja kirjeen lähettäminen maksaa saman verran Rautavaaralla ja Espoossa. Tästä periaatteesta ei saakaan tinkiä.

Yleispalveluun ei luettaisi esimerkiksi sanomalehtien jakelua, joka tähänkään saakka ei ole kuulunut peruspostitoimintaan. Itellan osuus lehtien varhaisjakelusta on noin 70 prosenttia. Sen lisäksi Itella jakaa peruspostin mukana noin 16 prosenttia tilattavien sanomalehtien kappalemäärästä.

Tärkeää on huolehtia, että lehtien jakelukustannukset eivät uuden postipalvelulain seurauksena nouse. Jos toisin käy, seuraukset iskevät ankarimmin paikallislehtiin erityisesti pienillä paikkakunnilla. Jo nyt joillakin paikallislehdillä on hankaluuksia selviytyä jakelukustannuksista kunnialla.

Peruspostin mukana jaetaan myös osa suuremmista sanomalehdistä nimenomaan haja-asutusalueilla. Tämäkin palvelu on jatkossa kyettävä hoitamaan hyvin ja kustannuksia kasvattamatta.

Kun kirjeet työryhmän esityksen mukaan voisivat viipyä matkalla kaksi päivää, ne voitaisiin jakaa saajilleen lehtien varhaisjakelun yhteydessä. Tässä olisi mahdollisuus kustannussäästöihin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.