Hajallaan kuten ennenkin

Keski-Savon hallinnollinen hajanaisuus on koettu ongelmalliseksi kautta aikain, ja ongelmaa on myös yritetty ratkoa eri tavoin. Mietintämyssy päässä ovat istuneet sekä kuntien edustajat että valtakunnan poliitikot. Viisasten kiveä ei vain ole löytynyt, eikä taida löytyä myöskään nyt, kun hallituksen kuntauudistusta selvitellyt työryhmä on ehdottanut Varkauden, Pieksämäen, Joroisten, Leppävirran ja Heinäveden yhdistämistä joko Pohjois-Savon tai Etelä-Savon maakuntarajojen sisälle.

Etelä-Savon kuntien kuulemistilaisuudessa keskiviikkona Varkaus oli myötämielinen esitykselle eikä Joroinenkaan sitä tyrmännyt. Sen sijaan Pieksämäki ja Heinävesi sanoivat päättäväisesti ei Keski-Savon suurkunnalle. Leppävirta oli ilmaissut oman kielteisen kantansa jo edellispäivänä Pohjois-Savon ministeripalaverissa Kuopiossa.

Varkauden ja Pieksämäen kaupunkikeskustojen väliä on vain kolmisenkymmentä kilometriä eli ei kovin paljon. Asukasluku on suurin piirtein sama, vielä reilut 20000. Ehkäpä siinä piilee yksi pieksämäkeläisten karsastuksen syistä: Varkaus kasvattaisi itsestään uuden suurkunnan keskuksen Joroisen ja Leppävirran tuella.

Jättiloikkien sijasta Keski-Savossa olisi viisainta edetä pienin askelin ja aloittaa Varkauden ja Joroisten liitoksesta. Sille tuntuu olevan jopa sosiaalinen tilaus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.