Hajallaan kuten ennenkin

Keski-Savon hallinnollinen hajanaisuus on koettu ongelmalliseksi kautta aikain, ja ongelmaa on myös yritetty ratkoa eri tavoin. Mietintämyssy päässä ovat istuneet sekä kuntien edustajat että valtakunnan poliitikot. Viisasten kiveä ei vain ole löytynyt, eikä taida löytyä myöskään nyt, kun hallituksen kuntauudistusta selvitellyt työryhmä on ehdottanut Varkauden, Pieksämäen, Joroisten, Leppävirran ja Heinäveden yhdistämistä joko Pohjois-Savon tai Etelä-Savon maakuntarajojen sisälle.

Etelä-Savon kuntien kuulemistilaisuudessa keskiviikkona Varkaus oli myötämielinen esitykselle eikä Joroinenkaan sitä tyrmännyt. Sen sijaan Pieksämäki ja Heinävesi sanoivat päättäväisesti ei Keski-Savon suurkunnalle. Leppävirta oli ilmaissut oman kielteisen kantansa jo edellispäivänä Pohjois-Savon ministeripalaverissa Kuopiossa.

Varkauden ja Pieksämäen kaupunkikeskustojen väliä on vain kolmisenkymmentä kilometriä eli ei kovin paljon. Asukasluku on suurin piirtein sama, vielä reilut 20000. Ehkäpä siinä piilee yksi pieksämäkeläisten karsastuksen syistä: Varkaus kasvattaisi itsestään uuden suurkunnan keskuksen Joroisen ja Leppävirran tuella.

Jättiloikkien sijasta Keski-Savossa olisi viisainta edetä pienin askelin ja aloittaa Varkauden ja Joroisten liitoksesta. Sille tuntuu olevan jopa sosiaalinen tilaus.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.