Hallinto-oikeuden ratkaisu tönäisi Finnpulpia eteenpäin

Vaasan hallinto-oikeuden perjantaina julkistama päätös ja sen perustelut Finnpulpin ympäristöluvasta tehdyistä valituksista on hieno osoitus siitä, että Suomi on toimiva oikeusvaltio, jossa viranomaispäätöksistä saa ja voi valittaa ja jossa perustellut ja ajoissa tehdyt valitukset otetaan myös todesta. Kaikkiaan 24 valituksesta 14 vaikutti siihen, miten oikeus muutti Itä-Suomen aluehallintoviraston myöntämän ympäristöluvan neljää eri lupamääräystä.

Hallinto-oikeuden ratkaisun turvallinen havainto kansalaisten näkökulmasta on, että biotuotetehtaan toiminnasta ei aiheudu terveyshaittaa.

Puolitoista vuotta kestänyttä valitusprosessia voi pitää lyhyenä tai pitkänä, näkökulmasta riippuen. Joka tapauksessa päätöksen sisällöstä voi päätellä, että ratkaisun eteen on tehty runsaasti töitä. Päätös on perusteellinen ja hyvin perusteltu. Vieläkään ympäristölupapäätös ei tosin ole lainvoimainen, sillä hallinto-oikeuden ratkaisusta on mahdollista valittaa, jos korkein hallinto-oikeus (KHO) antaa valitusluvan. Jos valituslupia heltiää, sitä ei pidä moittia, sillä kyse on hyvin pitkävaikutteisesta hankkeesta, joka on hyvä läpivalaista.

Vaikka yrityksen näkökulmasta oikeuden ratkaisu toi vain pieniä täydennyksiä ympäristölupaan, muutokset vastasivat tavallisia kansalaisia askarruttaviin kysymyksiin, joista yksi esimerkki on velvoite selvittää jäteveden AOX-yhdisteiden kokonaispitoisuus ja joidenkin muiden yhdisteiden pitoisuudet.

Joidenkin valituksenlaatijoiden mielestä koko hanketta ei pitäisi toteuttaa. Siinä suhteessa valittajien pettymyksenilmaukset ovat ymmärrettäviä. Vesistön pilaantumisesta huolestuneita hallinto-oikeus kuitenkin kuunteli, sillä ratkaisu velvoittaa tehtäväksi selvityksen natrium- ja sulfaattipäästöjen vaikutuksista viiden vuoden kuluessa tehtaan toiminnan aloittamisesta. Selvityksen perusteella Itä-Suomen aluehallintovirasto voi sitten antaa lisämääräyksiä vesistön pilaantumisen estämiseksi.

Muutoinkin hallinto-oikeus lisäsi Finnpulpin velvoitteita, jotta yritys varmasti tarkkailee toimintansa vaikutuksia ympäristöön haittojen varalta ja huolehtii vahinkojen korvaamisesta.

Ympäristölupaprosessi muistuttaa kouriintuntuvasti, miten teollisesta toiminnasta on aina jonkinlaista haittaa ympäristölle. Lainsäätäjät ja viranomaiset ovat asettaneet toiminnalle rajoja, joita lupaehdoissa sitten yksityiskohtaisesti määritellään. Teollisesta toiminnasta johtuvien ympäristövaikutusten vaihtoehto on, että vaikutuksia ei ole. Silloin ei vain ole myöskään teollista toimintaa.

Etukäteisarvioiden perusteella ympäristölupaakin suurempi haaste Finnpulpille on rahoitus. 1400 miljoonasta eurosta on tähän mennessä koottu 17 miljoonaa euroa. Jos loputkin rahat löytyvät, toteutuspäätös syntyy ensi vuonna. Se olisi Pohjois-Savolle mullistava uutinen ja valtakunnallisestikin merkittävä asia, sillä Finnpulpin toiminta kasvattaisi Suomen vientituloja prosentin verran.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.