Hallituksella ei riittänyt tarmoa sokeriveroon

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tuoreen raportin mukaan vuosina 2011–16 peritty makeisvero ei laskenut makeisten kysyntää. Sen sijaan vuonna 2014 käyttöön tullut virvoitusjuomavero ohjasi kulutusta sokerittomiin tuotteisiin. Tutkimuksesta summataan, että terveellisempiin tottumuksiin ohjaaminen vaatii, että tarjolla on korvaavia vaihtoehtoja. Sokerillisilla ja sokerittomilla limsoilla on vain pieniä makueroja, mutta karamelleista vastaava valinnanvara puuttuu.

Makeisvero ei suuresti vaikuttanut kansanterveyteen, mutta siitä kertyi noin 100 miljoonan euron vuotuinen veropotti. Juha Sipilän (kesk.) hallitus päätti luopua makeisverosta Euroopan komission painostuksesta. Komissio puolestaan aktivoitui asiassa Elintarviketeollisuusliiton kantelusta. Komission mukaan makeisvero suosi perusteetta esimerkiksi keksejä ja vanukkaita, joita kehittelemällä valmistajat onnistuivat välttelemään makeisveroa.

Neutraaliusongelmat olisi voitu helposti välttää säätämällä sokerivero, joka olisi laskettu elintarvikkeisiin lisätyn sokerin perusteella. Elintarviketeollisuus kuitenkin vastusti tätäkin veroa. Perustelujen mukaan vero olisi ollut vaikea kerättävä ja sokeripitoisuus vaikea mitattava. Argumentit olivat heikkotasoisia, sillä esimerkiksi mehuihin ja jogurtteihin lisätyn sokerin pitoisuudet ovat valmistajien tiedossa ja siten yksinkertaisesti laskettavissa. Hallitus kuitenkin nieli teollisuuden näkökulman sellaisenaan ja perui sokeriveron.

Tuore tilasto osoittaa, että makeishimoa on melko vaikeaa hillitä verotuksen keinoin. Sen sijaan ruuan yleisellä sokeriverolla voitaisiin kannustaa vähäsokerisiin vaihtoehtoihin sekä kuluttajia että tuotekehittelijöitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.