Hallitukselta vaaditaan nyt reippaita ratkaisuja

Metsolta pois 630 työpaikkaa, OP-ryhmästä pois 700 työpaikkaa, TS-Yhtymästä pois 80 työpaikkaa. Siinä kolme talousuutista kahdelta viime päivältä. Puolentoista tuhatta eri alojen ammattilaista on menettämässä työnsä eri puolilla maata ilman, että mistään päin valtakuntaa tulisi tietoa uusista, korvaavista työpaikoista.

Vuodesta 2008 jatkunut laskusuhdanne ja jopa ajoittainen lama alkavat näyttää nyt neljän vuoden viiveellä todelliset kasvonsa.

USA:n pankkikriisistä alkaneen maailmantalouden myllerryksen alkuvaiheissa yritykset korjasivat kurssejaan Suomessa lempeämmällä vaihtoehdolla, lomautuksilla. Nyt kun taantuma ei ota loppuakseen, otetaan käyttöön kovemmat konstit ja mennään irtisanomisiin. Ay-liikkeen laskelmien mukaan tänä vuonna on Suomesta lähtenyt jo yli 12000 työpaikkaa, ja jatkoa seuraa.

Paperikoneita valmistavan Metson ja paperia käyttävän TS-Yhtymän saneeraukset perustuvat samaan tosiasiaan: paperi korvautuu yhä enemmän sähköisillä tiedonsiirtotavoilla. Alueellisesti Metson alasajo iskee kovimmin yhtiön juurille Jyväskylään.

OP-ryhmän 700 työpaikan saneeraus ja 200 työpaikan ulkoistaminen tulivat yllättäen. Ei ole näet kauankaan, kun sinivalkoinen pankki- ja vakuutuskonserni pestasi uutta väkeä samaan aikaan, kun kilpaileva Nordea kertoi jopa parin tuhannen työntekijän leikkauksista.

Euroalueen pitkittyvä pankkikriisi on pakottanut OP-ryhmän uuteen tilannearvioon. Pankin on vaikea tehdä tulosta, jos korot pysyttelevät sitkeästi nollan tuntumassa. Pankki elää velasta, ja jos velasta ei saa tuottoa, pankin on karsittava myös kulunsa minimiin. Kreikan ja muiden eteläisten euromaiden pelastaminen on velkaannuttanut valtioita niin, että korot pysyvät alhaalla vielä vuosia.

Mittavat irtisanomiset murentavat pohjan Suomen hallituksen talouspolitiikalta. Valtionvelan kasvun pysäyttäminen vaatisi ehdottomasti talouskasvua, jonka lisääntyvä työttömyys tekee kuitenkin mahdottomaksi. Miten hallitus uskoo lunastavansa lupauksensa myös kaikille nuorille antamastaan työllistämistakuusta näissä oloissa? Ei mitenkään.

Kokoomusta edustava pääministeri Jyrki Katainen on lupaillut, että hallitus tarkkailee tilannetta ja on valmis uusiin ratkaisuihin tilanteen vaatiessa. Toisella päähallituspuolueella SDP:llä tuntuu olevan talouden ongelmiin lähinnä yksi ratkaisu: korotetaan hyväosaisten veroja.

Veronkorotuksilla maksetaan kyllä valtion juoksevia menoja. Niillä ei luoda kuitenkaan uusia työpaikkoja, jotka ovat kuitenkin ensisijainen keino nostaa Suomi suosta. Jos Suomessa on yritystoiminnan kannalta maailman parhaat lähtökohdat, niin mikä jarruttaa jopa kotimaisia yrityksiä investoimasta juuri nyt, kun siihen olisi tarve ja otolliset olosuhteet? Sen kun tietäisikin.

Myös hallituksella on aika haaveilla ja aika toimia. Nyt olisi toiminnan aika. Jos hallitus ei yritä, eivät kohta muutkaan yritä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.