Hallituksen alueellinen tasapaino ei toteudu

Torstaina nimitetty Antti Rinteen (sd.) hallitus edustaa alueelliselta jakaumaltaan etelän kaupunkien ja reuna-alueiden Suomea. Ministerien kotipaikoissa sijaitsee ammottava aukko keskellä Suomea.

Keski-Suomen vaalipiiri jäi kokonaan ilman omaa ministeriä. Pohjois-Savokaan ei taaskaan saanut ministeriä, ainoana neljästä vanhasta vaalipiiristä, jotka yhdistettiin vuodesta 2015 lähtien Savo-Karjalan ja Kaakkois-Suomen vaalipiireiksi.

Tyhjiön koko laajuus korostuu, kun katsotaan tarkemmin asuinpaikkoja. Esimerkiksi Oulun vaalipiirin ministerit tulevat Oulun kaupungista. Eteläsavolainen maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on kotoisin Pertunmaalta, Mikkelistä lounaaseen. Savonlinna saa noin vuoden ajaksi pätkäministerin, kun Hanna Kosonen (kesk.) sijaistaa äitiyslomalle siirtyvää tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikkoa.

Ilman ministeriä jäävissä maakunnissa saatetaan kysellä, onko kansanedustajiksi äänestetty oikeita henkilöitä, jos he eivät yllä politiikan haastavimpiin tehtäviin. Valinnat ovat kuitenkin monen tekijän summa. Ministeriainesta on aina enemmän kuin virkoja. Kyvykkäitä poliitikkoja jää myös vuorollaan oppositioon. Puolueet tekevät omat ratkaisunsa, eikä kukaan varsinaisesti koordinoi hallituskokonaisuuden alueellista edustavuutta. Hyvä kysymys kuuluu, pitäisikö jonkun koordinoida.

Turun yliopiston poliittisen historian professori Markku Jokisipilä arvioi Savon Sanomille (5.6.), ettei maakunta välttämättä hyödy omasta ministeristä, sillä moni välttää kotiseutunsa puolustamista siltarumpupoliitikoksi leimautumisen pelossa. Jokisipilä on havainnossaan oikeassa, mutta arvioon on syytä lisätä, että nimitystä käytetään myös tarkoitushakuisesti alueellisen oikeudenmukaisuuden vähättelyyn. Tyypillisesti julkisten investointien tai valtionhallinnon työpaikkojen keskittämistä Helsinkiin tai ruuhka-Suomeen ei pidetä siltarumpupolitiikkana, vaikka sekin on määritelmän mukaista rahoituksen ohjaamista omaan vaalipiiriin.

Politiikan konkari Seppo Kääriäinen (kesk.) osuu asian ytimeen todetessaan, että aluepoliittinen ajattelu on väljähtynyttä. Ministereitä ei tarvita maan eri kolkilta siksi, että kukin ajaisi nurkkakuntaisesti oman kolkkansa etua, vaan siksi, että hallitus yhdessä kykenisi muodostamaan tasapainoisen kuvan koko maan kehitystarpeista.

Savo-Karjalan vaalipiirillä on aloittavassa hallituksessa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) Joensuusta. Häntä ei ainakaan heti päästä syyttämään oman vaalipiirin puolustamisesta. Torstaina Mikkonen totesi MTV3:n Huomenta Suomessa, ettei hän pidä todennäköisenä kaikkien pöydällä olevien sellutehdashankkeiden läpimenoa. Näin ministeri lähetti kylmääviä terveisiä Pohjois-Savoon, jonka tulevassa työllisyys- ja väestökehityksessä Finnpulpin tehdashanke on avaintekijöitä. Mikkonen ei sentään päätä Finnpulpin tukemisesta itse, vaan hallituskumppaneilla on aiheesta sanansa sanottavana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taksilain korjaamiselleon vankat perusteet

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Sähkö ei ole korvannut polttomoottoreita

Muuttoliikkeessä on aina monta muuttujaa

Yhteinen katsomusaine johtaisi hankaluuksiin

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituspohja

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.