Hallituksen omaksuma tiukka linja vei kansliat

Eduskunta hyväksyi keskiviikon täysistunnossaan hallituksen esityksen tuomioistuinlain muuttamisesta äänestyksen jälkeen. Sen seurauksena Pohjois-Savon käräjäoikeuden tuomiopiiristä lakkaa kanslia sekä Iisalmesta että Varkaudesta eikä kumpaankaan jää istuntopaikkaa. Lisäksi muun muassa Pieksämäki menettää istuntopaikan.

Alkujaan käräjäoikeustoimipaikkojen, kanslioiden ja istuntopaikkojen määrän vähentämisellä tavoiteltiin säästöjä. Ainakin Pohjois-Savossa säästöjen saavuttaminen on kyseenalaista. Tilojen vuokrakulut jäävät tosin pois, mutta esimerkiksi rikosten uhrien, todistajien ja joskus vastaajienkin matkakuluista kertyy vuosittain iso raha. Oikeusjutuissa usein myös asianomistajien avustajat eli asianajajat ja muut lakimiehet kulkevat asiakkaidensa puolesta tai mukana oikeudenistuntoihin.

Kaksi vuotta sitten oikeustieteen tohtori Timo Esko totesi, ettei alioikeusverkoston merkittävä harventaminen enää käy. Hän muistutti, miten vielä 1970-luvulla alioikeuksia oli yli sata ja että riittävän kattava alioikeusverkosto on osa oikeuden saatavuutta (Savon Sanomat 28.12.2015).

Puolenkymmentä vuotta sitten käräjäoikeuksien määrä kutistui yli viidestäkymmenestä nykyiseen 27:een. Nyt laki vähentää lukua vielä seitsemällä. Lisäksi käräjäoikeuksien toimipaikkojen määrä putoaisi nykyisestä 57:stä 36:een. Käräjäoikeuksien 20 kanslian lisäksi erillisiä kanslioita jäisi neljälle paikkakunnalle ja istuntopaikkoja 12 paikkakunnalle. Onkin epäilty, että juttujen käsittelyajat venyvät säästöjen vuoksi käräjäoikeuksissa. Se ei varmasti ole ollut tavoite.

Lakivaliokunta aprikoi, että poliisin työ lisääntyy, kun vankien ja oikeudenistuntoihin noudettavien henkilöiden kuljetusmatkat pitenevät. Kuljetustehtäviä on tarkoitus vähentää lisäämällä videokuulemisia. Onko se yhdenvertaisuutta lain edessä?

Surkuhupaisaa lakiesityksen keskiviikkoisessa käsittelyssä oli, että pohjoissavolaiset hallituspuolueiden kansanedustajat äänestivät esityksen puolesta, mutta puhuivat julkisesti sitä vastaan. He alistuivat ryhmäkuriin, joka on ollut keväällisen alkoholilain käsittelyyn liittyneen omantunnonvapaus-episodin jälkeen erityisen tiukka. Kansanedustajien keskuudessa onkin ironisoitu, että ennen viina vei maatiloja konkurssiin, mutta nyt se hävittää jo käräjäoikeuksiakin.

Asian käsittelyn yhteydessä on moitittu oikeusministeri Antti Häkkästä (kok.) taipumattomuudesta. Se luettaneen hänelle vain eduksi uralla, sillä hän ainoastaan mukautui siihen trion eli Juha Sipilän (kesk.), Petteri Orpon (kok.) ja Sampo Terhon betonoimaan linjaan, että hallitus kulkee tässäkin asiassa kirjan mukaan eli hallitusohjelman kirjauksia noudattaen. Kun lakivaliokunnan lausuntoonkaan ei mahtunut lieventävää lausumaa, peli oli pelattu. Alueellistamisen koordinaatioryhmäkin voi vain valittaen todeta tapahtuneen. Nähty näytelmä on omiaan vähentämään politiikan arvostusta kansalaisten parissa ja se tässä on suurin vahinko.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.