Hallituksen on tärkeintä ryhtyä nyt oikeisiin töihin

Kommentit tulevan pääministerin Sanna Marinin (sd.) hallituksen tulevaisuudesta ovat vaihdelleet laidasta laitaan. On ollut paljon pelkoja ja paljon toiveita. Yhtä kaikki, kommentit ovat usein kertoneet enemmän lausujistaan kuin hallituksesta, joka saa nyt tarpeellisen uuden alun, kun ammattiyhdistysliikkeessä omaksutut johtamistavat veivät hallituksen Antti Rinteen (sd.) johdolla kummalliseen suurten puheiden ja pienten tekojen ristiriitaiseen ja upottavaan hetteikköön.

Itsenäisyyspäivän ympärille osunut poliittinen draama käynnistyi Postin omistajaohjauksen epäselvyyksistä ja huipentui, kun keskusta ilmoitti epäluottamuksensa pääministeriin. Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) joutui jättämään paikkansa, kun Rinne yritti pelastaa omansa. Kriisin pikaista luonnetta kuvaa se, että Paaterosta päätettiin leipoa kuntaministeri Marinin hallitukseen kesken sairausloman.

Uusi hallitus on monella tavalla historiallinen. Pääministeri on maailman nuorin. Päähallituspuoluetta lukuun ottamatta hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat naisia. SDP:nkin todellinen puheenjohtaja on nainen eli varapuheenjohtaja Marin, sillä puheenjohtajana Rinne on jo rampa ankka, joka voi käytännössä vain tukea hallitusta, vähempi ohjailla, eikä ollenkaan arvostella. Savolaisittain hallituksen kauneusvirhe on, ettei joukkoon ole taaskaan mahtunut yhtään savolaista, ellei sellaiseksi lasketa uutta työministeriä Tuula Haataista, joka on asunut lapsuutensa Soisalon saaressa.

Sosiaalisessa mediassa joku veisteli hallituksen keskeisten ministereiden voivan pitkästä aikaa päättää asioista taas saunassa. Veistelyssä on myös tosi puoli. Naisten johdolla politiikkaan tulee varmasti uusia tuulia, sillä aivan samalla tavalla kuin miehillä on omat verkostonsa, niin ovat myös naisilla. Millaisia naisten tuomat uudet tuulet ovat, niitä äänestäjät pääsevät piakkoin haistelemaan.

Keskustankin ministerinvaihdos oli hallituksen toimintakyvyn ja hallitusohjelman toteuttamisen kannalta välttämätön. Syyskuussa puolueen puheenjohtajaksi valitun Katri Kulmunin olisi pitänyt heti ottaa puheenjohtajuutensa merkiksi valtiovarainministerin salkku, mutta kenties parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Marinista ja Kulmunista voi jopa syntyä todellinen punamullan taistelupari samaan tapaan kuin Kalevi Sorsa (sd.) ja Johannes Virolainen (kesk.) olivat 1970-luvulla. Aivan kuten 1970-luvulla oli suuria kokonaisuuksia päätettävänä, niin on myös nyt. Sote-uudistus ja sosiaaliturvan remontti odottavat tekijöitään.

On sanottu, että Marin voi vetää SDP:n kannatuksen uuteen nousuun. Kenties, mutta kansakunnan kannalta tärkeämpää on, jos hän kykenee luomaan hallituksen ministereiden työskentelyyn sellaista dynamiikkaa, jonka voimalla hallitusohjelman tärkeimmät tavoitteet eli 75 prosentin työllisyysaste ja julkisen talouden tasapaino voivat toteutua. Sellaisilla toimilla on jo kiire. Suhmurointeihin ei ole aikaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mielikuva perhe-elämästä on ollut liian yksipuolinen

Poliittiset virkanimitykset rapauttavat uskottavuutta

Tahko kelpaa Venäjän eliitille

Kuopiossa ja Jyväskylässä samoja mietteitä

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Menestysnälkä ei saa polkea eettisiä arvoja

Lemmikkialan kasvu ei laannu

Yksi asia yhdessä illassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.