Hallituksen otettava käyttöön kovat aseet

Ulkomaalaisten rakennusmiesten tulo suomalaisille rakennustyömaille on vauhdittanut keskustelua, kuinka paljon rakennusalan työntekoon liittyy erilaisten maksujen kuten verojen kiertoa. Kysymys on harmaasta taloudesta, jota on todistettavasti esiintynyt rakennusalan lisäksi muun muassa telakka- ja ravintola-aloilla.

Ulkomaalaisten rakennusalan työntekijöiden maihinnousu näkyy eniten Etelä-Suomen suurissa asutuskeskuksissa. Esimerkiksi virolaisia työskentelee paljon suomalaisilla työmailla. Toinen suuri ryhmä ovat puolalaiset.

Rakennusliiton puheenjohtajan Matti Harjunheimon mukaan ulkomaiset rakennusliikkeet hakevat nyt selkeästi jalansijaa myös pienistä kunnista (Savon Sanomat 29.8.). Hänen mielestään suuntaus tarkoittaa entistä vaikeampia aikoja paikallisille yrittäjille.

Ulkomaisen työvoiman käyttöön on liittynyt ikäviä lieveilmiöitä. Tuntuu kuitenkin, että suomalaiset rakennusfirmat ja ammattiyhdistysliike käyttävät joskus härskisti hyväkseen sitä mielikuvaa, mikä ulkomaisesta työvoimasta on syntynyt. Ulkomaista kilpailijaa mustamaalataan joskus perusteettomasti.

Edullinen tarjous ei välttämättä tarkoita, että yritys tai sen työntekijät kiertävät veroja. Rakentaminen Suomessa on tunnetusti kallista. Jos ulkomailta tulee halvempia tarjouksia, ne tulee käydä seikkaperäisesti ja asianmukaisesti läpi. Hinta-laatu-suhde ratkaisee.

Puheet harmaan talouden kasvamisesta eivät kuitenkaan ole tuulesta temmattuja. Eduskunnan tarkastusvaliokunnan alkukesästä julkistaman tutkimuksen mukaan harmaan talouden kokonaismäärä oli vuonna 2008 yli 12 miljardia euroa. Se on valtava summa.

Kun tausta on tämä, tuntuu ihmeellisestä, että maan hallitus on vuosikausia hidastellut ongelmavyyhdin aukaisemiseksi. Suomi on ottanut miljardeittain lainaa ulkomailta, ja samaan aikaan harmaan talouden on annettu syödä kansantalouttamme.

Poliisi, verottaja ja muut harmaan talouden tutkijat vaativat vuosikausia rakennusalalle käänteistä arvonlisäverojärjestelmää (alv). Työantajat EK:n johdolla vastustivat uudistusta viimeiseen asti. Se tulee voimaan vasta ensi huhtikuussa. Silloin rakennuskohteen pääurakoitsijalle siirtyy vastuu koko alihankintaketjun alv:n tilityksestä.

Rakennusliitto on oikeilla linjoilla vaatiessaan ulkomaalaisten työntekijöiden henkilökorttiin veronumeroa. On epäiltävissä, että monille ulkomaisille rakennustyöläisille maksetaan huomattavasti heikompaa palkkaa kuin suomalaisille kollegoille suomalaisilla rakennustyömailla. Alhainen tuntipalkka on mahdollista kiertämällä veroja ja sosiaaliturvamaksuja.

Seuraavien eduskuntavaalien jälkeisen hallituksen on iskettävä voimakkain asein talousrikollisuuteen. Lainsäädäntöä pitää kiristää. Voimavaroja ja määrärahoja on osoitettava tuntuvasti nykyistä enemmän harmaan talouden torjuntatyöhön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.