Hallituksen pitää torjua löysän budjetin houkutus

Valtion ensi vuoden talousarvion viimeistely alkaa tiistaina, kun valtiovarainministeriö aloittaa sisäiset budjettineuvottelunsa. Keskiviikkona jo saadaan kuulla millaisia kehyksiä ministeriö koko hallitukselle tarjoilee.

Muut ministeriöt pääsevät esittelemään tavoitteensa valtiovarainministeriölle seuraavalla viikolla. Koko hallituksen perinteinen budjettiriihi puidaan vasta kuun lopulla.

Juha Sipilän kolmen puolueen hallitus on onnistunut saavuttamaan keskeiset talouspoliittiset tavoitteensa monien epäilyistä huolimatta. Työllisyysaste on jo lähellä 72 prosenttia ja velkaantumista on saatu kuriin.

Oppisitio nurisee, että hyvä talouskehitys on suhdanteiden, ei hallituksen ansiota. Suomen kaltaisessa viennistä riippuvaisessa pienessä kansantaloudessa niin on aina. Paraskaan hallitus ei voi taikoa talouskasvua, jos suhdanteet ovat sitä vastaan. Kasvun hidastaminen väärällä talouspolitiikalla on helpompaa.

Menneisyydestä tiedetään, että houkutus niin sanottujen vaalibudjettien tekemiseen on suuri. Vaalibudjeteilla tarkoitetaan löysää talouspolitiikkaa, jossa valtion menoja juuri vaalien alla kasvatetaan äänestäjien toivossa.

Finanssipolitiikan löysääminen juuri nyt olisi virhe. Talouskasvu jatkuu edelleen, mutta on hidastumassa. Vielä olisi aikaa vahvistaa valtiontaloutta, jotta ongelmat suhdanteiden kääntyessä olisivat paremmin hallittavissa.

Poliittisia paineita vaalibudjettiin on ainakin sinisillä, joiden kannatus mataa prosentin tuntumassa. Siniset on jo puhunut 200-300 miljoonan euron verohelpotuksista ensi vuoden talousarviossa. Toivottavasti keskusta ja kokoomus pitävät päänsä kylminä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Slovenia on pieni suuri maa

Unelma Kuopion Rivierasta etenee Itkonniemellä

Iskut kiirehtivät irtautumista fossiilisista polttoaineista

Uskon ja tieteiden maailmat

Jippii, muovia! – eli näin havaitsin kierrättämisessä piilevän maalaisjärjen

Martat ovat sivistäneet jo 120 vuotta

Sitran hallintoneuvosto visaisen valinnan edessä

Tietokoneen naispioneerit

Internetin flunssa

Työllisyystoimet mittaavat hallituksen onnistumista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.