Hallituksen tehtävä vaikeat ratkaisut

Hallituspuolueet todennäköisesti toivoivat kiihkeästi, että pitkälle teollistuneiden maiden yhteistyöjärjestö OECD olisi yksiselitteisesti kiitellyt Jukka Ahtelan työelämätyöryhmän työtä ja todennut, että työryhmän esittämillä keinoilla suomalaisten eläkkeellejäämisikää voidaan nostaa tavoitellut kolme vuotta vuoteen 2025 mennessä. Jos näin olisi käynyt, hallituksen ei olisi tarvinnut itse avata poliittisesti ikävää keskustelua ennen reilun vuoden päästä järjestettäviä eduskuntavaaleja.

Toisin kävi. OECD:n valmisteleman alustavan lausunnon mukaan järjestö ei kykene arvioimaan, millä tavalla Ahtelan ryhmän esitykset vaikuttaisivat työuriin tai vaikuttaisivatko lainkaan. OECD:stä ei ollut hallituksen toivomaksi erotuomariksi.

Ahtelan työryhmä asetettiin runsas vuosi sitten, kun hallitus joutui lähinnä palkansaajajärjestöjen painostuksen vuoksi peräytymään periaatepäätöksestään, että lakisääteistä työeläkeikää nostetaan nykyisestä 63 vuodesta 65 vuoteen. Ahtelan työryhmä sai aikaan esityksiä, joiden avulla muun muassa tehostettaisiin työterveyshuoltoa. Työryhmä itse laski, että esitykset pidentäisivät työuria runsaalla vuodella.

Samaan aikaan asetettu Jukka Rantalan eläketyöryhmä sen sijaan lopetti työnsä erimielisenä. Ryhmässä olisi esillä muun muassa niin sanotun työttömyysputken poistaminen tai sen alaikärajan nostaminen. Tätä palkansaajajärjestöt eivät kuitenkaan hyväksyneet.

Työryhmiä asettaessaan hallitus totesi, että niiden on kyettävä löytämään lääkkeet, joilla eläkeikää voidaan nostaa uskottavasti. Tuota uskottavuutta hallitus nyt joutuu punnitsemaan, tahtoipa se sitä tai ei. Jos hallitus päätyy siihen, että esitetyt keinot ovat uskottavia, se ohittaa OECD:n arvion. Niin voi tietysti tehdä, mutta todistustaakka siirtyy hallitukselle.

Jos hallitus taas päätyy siihen, että uskottavuus puuttuu, sen on itse etsittävä keinot eläkeiän nostamiseksi. Muussa tapauksessa sen oma poliittinen uskottavuus alkaa rapista, koska niin pääministeri Matti Vanhanen kuin valtiovarainministeri Jyrki Katainenkin ovat kiertäneet toreja ja turuja saarnaamassa eläkeiän nostamisen välttämättömyydestä.

Taikatemppuja ei ole tarjolla. Palaako hallitus vuoden takaiseen periaatepäätökseensä ja esittää lakisääteisen eläkeiän nostamista kahdella vuodella? Vai lyökö se pöytään esityksen työeläkeputken poistamisesta?

Molemmat ratkaisut ovat poliittisesti hankalia vaalien alla. Kokoomuksella on mahdollisuus yltää historialliseen vaalitulokseen ja nousta eduskunnan suurimmaksi puolueeksi. Se merkitsisi samalla pääministeripuolueen asemaa. Keskustalle jääminen SDP:n taakse kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi saattaisi merkitä joutumista oppositioon.

Riskit ovat suuret, asettivatpa suuret hallituspuolueet panoksensa kummin päin tahansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.