Hallitus lapsiperheiden kukkarolla

Sosiaali- ja terveydenhuollon maksut nousevat elokuussa keskimäärin 16,6 prosenttia. Tästedes maksujen indeksitarkistus tehdään joka toinen vuosi. Nykyiset maksut ovat olleet voimassa vuodesta 2002.

Hallitus perusteli korotuksia kustannusten ja palkkojen nousulla. Peruste on sinänsä täysin hyväksyttävissä. Ristiriitaiseksi korotukset tekee se, että etuuksia ei ole sidottu indeksiin, vaikka eduskunta on edellyttänyt sitä jo vuosia sitten.

Lapsilisien korottaminen on toistuvasti esillä ennen eduskuntavaaleja. Ilmeisesti ehdokkaat ovat todenneet sen äänestäjiin tehoavaksi vaaliteemaksi. Lopulta korotukset ovat jääneet vähäisiksi. Mannerheimin Lastensuojeluliiton johtavan asiantuntijan Esa Iivosen mukaan lapsilisien ostovoima on merkittävästi alhaisempi kuin 1990-luvun puolivälissä.

Useissa selvityksissä on todettu, että lapsiperheiden suhteellinen köyhyys on lisääntynyt kansantalouden voimakkaasta kasvusta huolimatta. Sosiaali- ja terveydenhuollon maksut ovat sellaisia, joista kansalaiset eivät juurikaan voi tinkiä eikä niiden välttäminen ole mahdollista.

Suurimman huomion ovat saaneet nyt päivähoitomaksujen korotukset. Vaalien jälkeen suurin metakka syntyi päivähoidon nollamaksuluokasta, joka uhattiin poistaa. Tässä hallitus pyörsi aikeensa, mutta useimpien perheiden maksama ylin kuukausimaksu nousee 200 eurosta 233 euroon.

Alhaisten tulorajojen vuoksi suuri osa perheistä maksaa ylintä maksua. Ensimmäisen lapsen ylin maksu nousee 200 eurosta 233 euroon kuukaudessa. Kahdesta seuraavasta lapsesta maksu on enintään 210 euroa nykyisen 180 euron sijasta.

Monessa lapsiperheessä eletään niin tarkassa taloudenpidossa, että muutamilla kympeilläkin on merkitystä ja korotusten jälkeen menoja ja tuloja on tarkasteltava uudelleen. Keskimääräistä muhkeampien palkankorotusten vaikutuskin on jäämässä vähäiseksi.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) patisti jo edellisellä hallituskaudella perheitä hankkimaan nykyistä enemmän lapsia. Jos hallitus on todella sitä mieltä, että perheissä tulisi olla useampia lapsia, sen pitäisi näkyä myös politiikassa. Yksinkertaisimpia keinoja olisi lapsilisien tuntuva korottaminen.

Päivähoitomaksujen korottaminen ei anna linjakasta kuvaa hallituksen lapsiystävällisyydestä, vaikka hallituksessa istuu useampiakin pienten lasten äitejä ja isiä.

Terveydenhuoltomaksujen korotukset koskevat erityisesti iäkkäitä ihmisiä, joista monet sinnittelevät pienillä eläkkeillä ja saattavat jopa tinkiä lääkkeistään. Maksukaton samanaikainen korottaminen olisi ollut inhimillistä erityisesti näitä ihmisiä kohtaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.