Hallitus on oikealla asialla

Koulujen työrauhan parantamisyritykset lakimuutoksin ovat erittäin tervetulleita.

Hallitus onkin oikealla asialla, kun se ehdottaa, että opettajat ja rehtorit saisivat ottaa haltuunsa oppilaiden tavaroita opetusympäristön turvallisuuden ja työrauhan nimissä. Oppilaan tavarat olisi siis välttämättömissä tilanteissa lupa tarkastaa.

Hyvä ajatus on sekin, että koululainen voitaisiin määrätä puhdistamaan likaamansa koulun omaisuus, jos tekijä olisi varmuudella tiedossa. Vastuu omista teoista on tarpeellista oppia ymmärtämään.

On ymmärrettävää, että opettajien ja rehtorien oikeuksien kasvattaminen närästää monia oppilaita ja varsinkin heidän isiään ja äitejään. Mielivaltaisesti toimineet 1970-luvun opettajat ovat vielä niin muistissa, ettei heidän tapojaan toivota takaisin. Sellaisesta ei kuitenkaan vaikuta olevan kysymys.

Lakiesitys määrittelee, että opettaja ja rehtori voivat tarkastaa oppilaan tavarat, jos on perusteltu ja ilmeinen syy epäillä tavaroiden sisältävän esineitä, joiden hallussapito on laissa kielletty tai ne ovat vaarallisia tai joiden kouluun tuomiseen ei ole hyväksyttävää syytä.

Hallitus tähtää viisaasti myös ongelmien ennaltaehkäisyyn. Kasvatuskeskustelut sekä jälki-istunnossa teetettävät tehtävät ja harjoitukset ovat omiaan hillitsemään oppilaiden häiriöhaluja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.