Hallitus purkaa apteekkisääntelyä ylivarovaisesti

Hallituksen puoliväliriihen alun konkreettisin päätös koski apteekkien sääntelyn purkamista, jossa päädyttiin äärimaltilliseen linjaukseen. Toimipistelupien määrää nostetaan nykyisestä. Lupia myöntävä Fimea saisi olla aloitteellisempi palvelujen alueellisen kattavuuden turvaamisessa.

Avoimena yhtiönä toimivan apteekin sallimista vasta selvitetään. Hintasääntelyä puretaan niin, että reseptivapaita itsehoitolääkkeitä saa myydä suositushintaa halvemmalla. Ne vapautuvat päivittäistavaramyyntiin vain osittain. Lääkerasvoja voi ostaa jatkossa kaupasta mutta särkylääkkeitä edelleenkään ei.

Lääkemyynnin sääntelyä koskeva asiakokonaisuus ei ole yksinkertaisimmasta päästä. Hallituskin tunnistaa laajan tarpeen jonkinasteiselle vapauttamiselle. Nykyisin apteekkeja on liian harvassa, hinnat ovat kansainvälisesti verraten korkeat eikä hintakilpailua ole. Itsehoitolääkkeiden vapauttaminen olisi piristysruiske vähittäiskaupalle puhumattakaan siitä, että apteekin kaltaisen peruspalvelun tulisi olla joka kansalaiselle mahdollisimman lähellä.

Toisessa vaakakupissa on niin ikään kiistämättömiä arvoja. Nykyjärjestelmässä lääketurvallisuus ja asiantunteva palvelu on maksimoitu. Uudistus pitäisi toteuttaa niin, ettei näistä perusasioista tingitä kohtuuttomasti. Apteekkeja koskeva lainsäädäntö on näin ollen tasapainoilua ääripäiden välillä.

Tyytyväisin hallituksen päätökseen on ollut Apteekkariliitto, mistä voi jo päätellä, ettei olla suuren muutoksen äärellä. Ylivarovaisuus alkaa olla todellinen uhka lääkkeiden saatavuudelle syrjäseudulla. Reseptivapaiden lääkkeiden kauppamyynnin sallimista voitaisiinkin kokeilla laajalla valikoimalla rajatulla alueella.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.