Hallitus repisi Savon väkivalloin kahtia

Hallituspuolueiden puheenjohtajat pääsivät kuin pääsivätkin keskiviikkona yksimielisyyteen kiistaa aiheuttaneesta vaalipiiriuudistuksesta. Hallitusohjelman kirjaus 12 Manner-Suomen vaalipiiristä toteutetaan yhdistämällä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiirit sekä Etelä-Savon ja Kymen vaalipiirit.

Jos päätöstä tarkastelee matemaattisesti, siihen ei ole huomauttamista. Syntyy kaksi keskikokoista vaalipiiriä, joista toisesta (Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala) väestöennusteiden mukaan valitaan vuoden 2015 eduskuntavaaleissa 15 kansanedustajaa ja toisesta (Etelä-Savo ja Kymi) 17 kansanedustajaa.

Myös uudistuksen tärkein tavoite eli suhteellisuuden parantaminen toteutuu. Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa laskennallinen äänikynnys on uudistuksen jälkeen 6,3 prosenttia, kun se molemmissa vaalipiireissä tällä hetkellä on reilusti yli 10. Etelä-Savossa ja Kymessä äänikynnys laskee 5,6 prosenttiin.

Äänikynnys on sama kuin ääniosuus, johon puolueen on vaalipiirissä yllettävä, jotta se saisi läpi yhden kansanedustajan. Korkea äänikynnys suosii suuria puolueita. Pienten puolueiden äänet taas valuvat hukkaan.

Vaalipiiriuudistus ei kuitenkaan ole pelkää matematiikkaa, vaan sillä on vaikutuksia aluerakenteeseen ja edunvalvontaan. Tästä näkökulmasta hallituspuolueiden ratkaisu on onneton.

Etelä-Savon liittäminen yhteen Kymen vaalipiirin kanssa repii Savon väkivalloin kahteen osaan. Pohjois- ja Etelä-Savo ovat niittautuneet historiallisesti yhteen monella tavalla. Yhtä lailla Pohjois-Karjala on aina tehnyt yhteistyötä molempien Savon maakuntien kanssa.

Tämä on näkynyt selvästi esimerkiksi valtion aluehallinnon ratkaisuissa. Lyhyen aikaa elänyt Itä-Suomen suurlääni piti sisällään kaikki kolme maakuntaa ja se on ollut pohjana myös vuonna 2010 voimaan tulleessa valtion aluehallintolaissa: Pohjois-Savo, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala kuuluvat Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialueeseen.

Yhteistyötä maakunnat ovat tehneet myös Itä-Suomen yliopiston kehittämiseksi. Yliopistolla on kampus jokaisessa kolmessa maakunnassa.

Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiirien yhdistäminen on luontevaa sen vuoksi, että maakunnat ja niiden ihmiset tiiviin yhteistyön ansiosta tuntevat toisensa hyvin. Aivan yhtä luontevasti Itä-Suomen vaalipiiriin olisi soljahtanut Etelä-Savo.

Sen sijaan Etelä-Savon ja Kymen yhteydet ja yhteiset edut ovat keinotekoisia. Siksi suurin osa Etelä-Savon kunnista vastusti vaalipiiriliitosta Kymen kanssa ja siksi liitosta on vastustettu myös Kymen vaalipiirissä. Kun yhteiset edut ovat keinotekoisia, jää yhteinen edunvalvontakin keinotekoiseksi. Syntyy vaalipiiri, joka on sisäisesti hajalla ja jossa kyräillään.

Entä kumpaan vaalipiiriin kuuluisi ehdotettu Keski-Savon kaupunki, johon tulisi kuntia sekä Pohjois- että Etelä-Savosta? Tuskinpa Varkaus, Pieksämäki, Joroinen ja Heinävesi haluavat Kymen vaalipiiriin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Hallitus ei saa katsella kuntien ahdinkoa sivusta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.