Hallitus taipui ja vei hampaita oppositiolta

Hallitus taipui ja teki lämmityspolttoaineita koskevaan energiaveroesitykseensä muutoksia. Lakiesityksen muuttamisesta tehtiin päätös maanantaina eli päivää ennen kuin eduskunta aloitti valtion ensi vuoden talousarvioesityksen käsittelyn. Muutos tylsensi hampaita oppositiolta, joka oli jo ottanut energiaveron kynsiinsä.

Ratkaisulla oli kuitenkin myös muita kuin poliittisia perusteita. Niin kuin valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoi, verolinjausta muutettiin, koska haluttiin varmistua siitä, etteivät kasvihuonepäästöt verouudistuksen myötä nouse. Se olisi ollut noloa, sillä hallitus on mainostanut uudistusta vihreäksi verouudistukseksi.

Tärkein muutos alkuperäiseen esitykseen oli se, että maakaasun veroa nostetaan asteittain. Hallituksen uusi tahto on, että maakaasun energiasisältöön perustuva vero on kaavaillut 7,7 euroa megawattituntia kohden vasta vuonna 2015. Kaikkiaan maakaasua ensi vuonna verotetaan 6,1 euroa megawattitunnilta, kun hallituksen alkuperäinen esitys oli 10,8 euroa.

Porrastuksella pyritään siihen, että voimalaitokset eivät ensi vuonna ryhdy korvaamaan maakaasua ilmastoa enemmän saastuttavalla kivihiilellä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella porrastus myös pienentää kerrostaloissa asuvien energialaskuun tulossa olevaa korotusta.

Hallituksen peräytyminen oli järkevää, mutta se kertoo selvästi, että energiaveroesitys valmisteltiin hätiköiden. Totta on, että veronkorotusten tarkkoja vaikutuksia on etukäteen lähes mahdoton arvioida, koska muuttujia on niin paljon. Erityisen paljon laskelmia heiluttavat suuntaan tai toiseen muutokset raaka-aineiden hinnoissa.

Juuri siksi hallituksen ei kuitenkaan olisi edes pitänyt esittää kerralla niin suurta korotusta kuin maakaasun veroon esitettiin. On järkevämpää edetä pienemmin askelin ja katsoa, mitä muutoksista seuraa. Energiateollisuus on täysin oikeassa, kun se on esittänyt ensi vuonna voimaan tulevan korotuksen vaikutusten huolellista selvittämistä.

Suuren kertakorotuksen syynä eivät kuitenkaan olleet pelkästään ilmastopoliittiset syyt. Pitkää harppausta suunniteltiin nimittäin myös fiskaalisista syistä. Valtiovarainministeriön piti saada umpeen valtion tulopuolelle muun muassa yritysten Kela-maksun poistamisesta syntyvä kuoppa. Neljä vuotta kestävän siirtymäajan hinta on verotuloissa mitattuna 210 miljoonaa euroa, mikä ei ole mitätön summa.

Energiaverouudistuksen suunta ja yleiset periaatteet ovat hyviä. On kuitenkin pystyttävä varmistumaan, että uudistukset todella vievät haluttuun suuntaan. Nyt siihen on aikaisempaa paremmat mahdollisuudet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.