Hallitus tarvitsee onnea matkaansa

Tasan kaksi kuukautta kestänyt poliittinen uurastus tuotti tulosta, kun maahan saatiin muodostetuksi huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen kuuden puolueen enemmistöhallitus perjantaina kesäkuun 17. päivänä kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen johdolla.

- Vaikeuksien kautta voittoon, tiivisti Katainen omat ja varmasti neuvottelukumppaneittensakin tunnot tiedotusvälineitten edessä perjantai-iltana. Hallitustunnusteluja johtanutta Kataista koeteltiin kahden kuukauden aikana viimeisen jälkeen, mutta kärsivällisyys tuotti tulosta: Siilinjärveltä politiikkaan ponnistanut Jyrki Katainen on nyt Suomen ensimmäinen kokoomuslainen pääministeri sotienjälkeisessä Suomessa.

Huhtikuun vaalien piti ratkaista hallituspohjan kansalaisten äänillä, mutta toisin kävi. Perussuomalaisten "jytkyvoitto" ja muiden puolueiden tappiot tuottivat lopputuloksen, josta ei löytynyt mitään yksiselitteistä pohjaa muodostettavalle enemmistöhallitukselle.

Hyvin värikkäiden ja suorastaan erikoisten vaiheitten jälkeen pohjaksi löytyi lopulta kuuden puolueen "sixpack", jossa ovat edustettuna kaikki politiikan äärilaidat kokoomuksesta vasemmistoliittoon. Hallitusohjelmasta muotoutui pitkällisissä neuvotteluissa poikkeuksellisen yksityiskohtainen ja laaja.

Vasemmistopuolueet ja vihreät pakottivat kokoomuksen myönnytyksiin sosiaalipolitiikassa, mutta toisaalta kokoomus kykeni pitämään loppuun saakka kiinni keskeisestä perusajatuksestaan, että tuloverotusta ei kiristetä valtiontalouden pelastamiseksi.

Valtio velkaantuu tänä vuonna arviolta kahdeksan miljardia, eivätkä uuden hallituksen sopimat 2,5 miljardin euron säästöt katkaise siis missään nimessä velkakierrettä. Puolet säästöistä kootaan leikkauksin, toinen puoli erilaisin veronkorotuksin. Leikkaukset kohdistuvat rajuimmin kuntien valtionapuihin, joita vähennetään yli 600 miljoonalla eurolla. Kovaa karsintaa on luvassa myös puolustusmenoihin, vaikka niitä piti periaatteessa kasvattaa sekä kehitysyhteistyövaroihin.

Kokoomus sai pääministerin lisäksi hallitukseen merkittävää valtaa käyttävät elinkeino- ja kuntaministerit. SDP voi olla erittäin tyytyväinen, kun sekä valtiovarain- että ulkoministerit tulevat sen riveistä kuten myös opetusministeri. Puolueelle tullut asunto- ja viestintäministerin yhdistelmä on hyvin erikoinen ratkaisu.

Vihreät saivat itselleen mieluiset ympäristö- ja kehitysyhteistyöasiat, vasemmistoliitto taas vastuun liikenteestä ja kulttuurista. RKP:n oikeus- ja puolustusministerin salkut ovat varsin painavat. "Poliisiministeriksi" kutsuttu sisäministeri tulee nyt kristillisdemokraateista. Pienpuolueilla ei liene valittamista salkuistaan.

Hallitus lupaa kaventaa tuloeroja ja parantaa vähäväkisten asemaa. Se on jalo tavoite. Onnistuakseen se vaatii paitsi hyvää sopua kuuden puolueen kesken myös kosolti onnea, että maailmantalouden suhdanteet pysyvät Suomelle suosiollisina ja että työmarkkinoilla ei tule rettelöitä. Velkaantuvalla valtiolla ei ole nyt varaa mihinkään takaiskuihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.