Hallitus teki oikein irtisanomalla verosopimuksen

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus antoi torstaina eduskunnalle esityksen, jonka mukaan Suomen ja Portugalin 48-vuotias verosopimus irtisanotaan. Hallituksen mukaan erityisesti eläkkeiden verottamista koskevat sopimusmääräykset eivät vastaa Suomen nykyistä verosopimuspolitiikkaa.

Esitys varmistaa sen, että ensi vuoden alusta lähtien vanhaa verosopimusta ei noudateta. Silloin on voimassa joko sopimukseton tila tai uusi sopimus, jonka Suomen ja Portugalin valtiovarainministerit solmivat 2016 ja jonka Suomen eduskunta jo joulukuussa 2016 hyväksyi. Uuden sopimuksen voimaantuloa on kuitenkin hidastanut se, että Portugalissa sopimusta ei ole vieläkään hyväksytty. Maan hallitus ei ole siellä antanut sopimusta edes parlamentin käsiteltäväksi.

Sopimuksettomassa tilassa Suomi voi verottaa Portugalissa asuvan Suomesta saamaa tuloa kansallisen lainsäädännön mukaisesti. Jos taas uusi sopimus tulee voimaan, silloinkin Suomen verottamisoikeus laajenee niin, että Suomesta maksettua eläkettä saadaan verottaa Suomessa.

Operaation taustalla on kohu, joka nousi siitä, että Keskon entinen pääjohtaja Matti Halmesmäki, Rautaruukin entinen toimitusjohtaja Sakari Tamminen ja Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja Kim Gran siirsivät kotipaikkansa Portugaliin, joka tuolloin tarjosi mahdollisuutta anoa verovapautta eläkkeille.

Uusi sopimus vaikuttaa 200-300 suomalaisen verotukseen. Siitä on helppo päätellä, että hyöty on vähäinen, ehkä muutama miljoona euroa. Hallituksen esitys on kuitenkin oikea ja välttämätön verojärjestelmän uskottavuuden ja oikeudenmukaisuuden lisäämiseksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suomen ääni

Myyrän työtä

Erämessujen kautta ulos kevätluontoon

Edunvalvonta yhdistää Savo-Karjalan edustajia

Imperiumin vastaisku

Pidä paljon melua itsestäsi

Kaaharit uhkaavat omaa ja toisten henkeä

Vanhustenhoidon valvonta yhä vajavaista

Suomi voitti

Saamarista siivoushitti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.