Hallitusohjelma lupaa tyhjää

Suomen perustuslain mukaan jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Myös uudessa hallitusohjelmassa todetaan, että hyvä turvallisuustilanne ja vahva turvallisuudentunne ovat tärkeä osa ihmisten hyvinvointia ja koko Suomen tärkeä kilpailutekijä.

On fakta sanoa jopa, että ilman turvallisuutta ei ole hyvinvointia.

Uusi hallitusohjelma antaa kuitenkin sisällöltään kylmää kyytiä kaikille kuuluvalle turvallisuudelle, varsinkin etelän kasvukeskusten ulkopuolella.

Hallitusohjelma puhuu turvallisuudesta päällisin puolin nätisti, mutta ohjelman loppusivuilla lukee kirjattuna, että poliisitoimen on säästettävä vuoteen 2015 vuositasolla 10 miljoonaa euroa - ja tämä nykyisten, jo tehtyjen säästöjen päälle.

Mittavaa säästötavoitetta pahempi uhka turvallisuuspalveluille on kuitenkin asiantuntemuksen puute. Hallitusohjelmassa on monia asiantuntevasti kirjoitettuja osuuksia, mutta sisäisen turvallisuuden kohdalla ymmärrys pettää.

Mitä 89-sivuisessa ohjelmassa lukee poliisin ja pelastustoimen elintärkeistä palveluista kansalaisille? Huomattavaa on, että kuumien perunoiden eli poliisien vuosia jatkuneen rahoitusvajeen korjaamisen sekä pelastustoimen tukemisen sijaan ohjelma lurittelee ensin pitkät pätkät kansanvallan ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta.

Ohjelmaan on ympätty myös useita kauan pyöriteltyjä latteuksia, kuten "päihtyneiden säilöönotto ja kuljetus järjestetään tarkoituksenmukaisella tavalla" tai "kansainvälisessä toiminnassa vaikutetaan, että (siviili)kriisinhallinnan yhteistoiminta on tehokasta". Hohhoijaa.

Hyvältä näyttää, että hallitusohjelmassa luvataan poliisipalvelujen turvaaminen koko maassa.Poliisille myös kirjataan lisää tehtäviä kuten koulutusta eri kulttuurien kohtaamiseen ja lähisuhdeväkivallan uhrien auttamiseen sekä panostusta talousrikoksiin sekä esimerkiksi identiteettivarkauksien tutkintaan ja ehkäisyyn.

Samalla pudotaan sudenkuoppaan. Poliisipalvelujen turvaaminen koko maassa höystettyinä useilla lisätehtävillä ei ole mahdollista yhtä aikaa ohjelmaan kirjatun euromääräisen säästötavoitteen kanssa.

Ohjelmassa lukeekin, että ministeriö johtaa poliisin voimavarojen kohdennuksen uutta linjaamista, harvaan asutuilla alueilla parannetaan viranomaisyhteistyötä ja täydennyspoliisijärjestelmän käyttömahdollisuuksia kartoitetaan.

Pelastustoimen osalta mainitaan vain kaksi asiaa: pitää olla valmius kansallisten kriisien hoitoon sekä maahan kehitetään järjestelyjä, jonka olennaisena osana ovat sopimuspalokunnat.

On turhan helppo sanoa, että jos harvaan asutulta alueelta loppuvat poliisipartiot, niin antaa rajavartiolaitoksen auttaa.

Viranomaisyhteistyöllä ei paikata poliisien puutetta kehäkolmosen ulkopuolellakaan. Yhteispartioinnit ja esimerkiksi tietojärjestelmäuudistukset ovat erittäin hyviä lisiä, mutta suuruusluokaltaan piperryksiä arjessa.

Pelastustoimi on kuntien alaista toimintaa, mutta sisäministeriön ohjauksessa. On surullista, miten sen kehittäminen jää äärimmäisen vaisuksi. Äänekkäät sopimuspalokunnat ovat saaneet nimensä hallitusohjelmaan, mutta kaikki muut pelastustoimen tekijät ja osaaminen on ohitettu kokonaan.

Hallitusohjelmalla on väliä. Jos lusikalla annetaan, ei voi kauhalla ottaa.

Uuden hallitusohjelman suojissa pelastustoimi jatkaa niin kuin ennenkin. Eli alueilla tehdään hyvää perustyötä ja kehitetään toimintaa, ja sisäministeriö saattaa sorkkia väliin jopa käytännöstä vieraantuneilla ohjeillaan.

Poliisi puolestaan auttaa yhä useammassa paikassa yhä hitaammin - jos ehtii auttamaan ollenkaan.

Täydennyspoliiseista ja sopimuspalokunnista puhuminen ainoina konkreettisena mainintoina resurssiongelmiin kertoo ennen kaikkea päättäjien ymmärryksen ja arvostuksen puutteesta.

Hallitusohjelma ei anna turvallisuuden eteen toteuttamiskelpoisia lupauksia. Tästä on pitkä matka yhteiskuntaan, jossa turvallisuutta parannetaan aktiivisesti valtioneuvostonkin johdolla.

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oppilaiden oikeusturvaa oli korkea aika kohentaa

Maaseudun arvottomat talot?

Ruoka ja ravintolat ovat Kuopion keskustan suola

Liigan siirtorallia tulisi hillitä

Itärata kuuluu kolmen suurhankkeen joukkoon

Poliitikot ovat asuntokaupan katsomossa

Maanpuolustus nojaa yhä yleiseen asevelvollisuuteen

Ystävyys on parasta nokikkain nautittuna – Tukistin itseäni niskavilloista, kun tapaamisten väli oli kasvanut niin pitkäksi, että hävetti

Korona horjuttaa Kiinan suurvaltapyrkimyksiä

Oodi sinulle, kirjahyllymme

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.