Hallitusvastuu kesyttää

Perussuomalaisten ottamista keskustan vetämään hallituksen kauhistellaan muualla Euroopassa. Ruotsalaisen Dagens Nyheterin pääkirjoituksessa lehden pääkirjoitustoimittaja Gunnar Jonsson kutsuu kolmen puolueen koalitiota ”vapisevaksi kokeiluksi”.

Jonssonin mielestä perussuomalaisista löytyy ”epämiellyttäviä annoksia maahanmuuttovastaisuutta, EU-fobiaa ja vasemmistopopulismia”.

Näkökulma on hyvin ruotsalainen. Naapurissamme ruotsidemokraatit on eristetty vallasta. Radikaali puolue yritetään tukahduttaa jättämällä se täysin yksin.

Samalla tavalla menetellään muutamissa muissa Euroopan maissa, joissa on perussuomalaisten kaltaisia puolueita.

Onko Jonssonin analyysi perussuomalaisten luonteesta oikea?

Melko lailla. Keskustella tosin voidaan siitä, onko perussuomalaiset vasemmistopopulistinen puolue. Minä pitäisin sitä enemmän oikeistopopulistisena puolueena.

Monet politiikan tutkijat ovat samaa mieltä. Valtiotieteen dosentti Ann-Cathrine Jungar tukholmalaisesta Södertörns högskolanista kirjoittaa Turun Sanomissa (7.5.), että perussuomalaiset on oikeistoradikaali puolue.

Jungarin mielestä perussuomalaisten kolme ideologista peruspilaria ovat aivan samat kuin muilla eurooppalaisilla oikeistoradikaaleilla puolueilla: populismi, nationalismi ja autoritaarisuus.

Hän torjuu Suomessa usein esitetyn väitteen, että perussuomalaiset olisivat jotenkin ainutlaatuinen suomalainen ilmiö. Puolueen historia sekä sosiaaliset ja taloudelliset linjaukset eivät Jungarin mukaan tee siitä eurooppalaisessa katsannossa mitenkään poikkeuksellista puoluetta.

Tutkija on oikeassa.

Perussuomalaisissa on silti yhä jäljellä ripaus siitä Suomen pientalonpoikien puolueesta, jonka maalaisliitosta lähtenyt Veikko Vennamo 1958 perusti ja joka 1960-luvun lopulla muutti nimensä SMP:ksi.

SMP-taustaiset ovat kuitenkin kovalla vauhdilla vähenemässä puolueen riveistä. Maahanmuuttovastaisuus ja nationalismi ryydittävät yhä enemmän vanhaa herravihaa.

Se ei kuitenkaan pelota Juha Sipilää (kesk.), joka ehdottomasti halusi perussuomalaiset hallitukseensa. Kokoomuskin on nielemässä perussuomalaiset hallituskumppanikseen.

Miksi perussuomalaiset eivät pelota?

Vastausta on etsittävä Suomen poliittisesta historiasta. Meillä on kokemusta siitä, miten poliittinen radikalismi kesytetään.

Suomessa käytiin verinen kansalaissota itsenäisyyden alussa. Hävinneitä ei kuitenkaan eristetty. Maaseudun vähäväkiset sulautettiin yhteiskuntaan antamalla heille maata. Revanssihalut valuivat hikenä oman maan multaan.

Toisen maailmansodan jälkeen maan päälle palanneet kommunistit saivat poliittista valtaa. Muut pelkäsivät vallankumousta, mutta muutamassa vuodessa tilanne normalisoitui ja kommunistit työnnettiin paitsioon liki kahdeksi vuosikymmeneksi.

1960-luvun puolivälissä vasemmiston kannatus alkoi nousta. Presidentti Urho Kekkonen otti vuoden 1966 vaalien jälkeen SKDL:n hallitukseen. Kekkosen mukaan kommunistitkin olivat isänmaallisia.

Valta kesytti äärivasemmiston. Kannatus alkoi laskea.

Seuraava kesyttäjä oli Kalevi Sorsa (sd.), joka vänkäsi vaalivoiton ja 10 lisäpaikkaa eduskuntaan saaneen SMP:n hallitukseen keväällä 1983. Sorsa neuvotteli Pekka Vennamon kanssa ohi keskustan, joka oli toiseksi suurin puolue.

Kesyttämistä enemmän Sorsa todennäköisesti mietti hallituksen sisäistä valtadynamiikkaa, mutta seuraus oli kuitenkin SMP:n kuihtuminen neljässä vuodessa.

Miten käy Timo Soinin ja perussuomalaisten? Ymmärtävätkö puolueen äänestäjät, että hallituksessa on tehtävä myönnytyksiä ja kompromisseja? Sen me näemme seuraavan neljän vuoden aikana.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Härskit myyjät kodeissamme

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.