Halonen jyrähti asiasta

Presidentti Tarja Halonen otti tiistaina Ylen aamu-tv:ssä napakasti kantaa ihmisten perusoikeuksien puolesta. Presidentin mukaan on ”pläkkiselvä asia”, että Suomen kansalaisten perusoikeuksiin kuuluu muutakin kuin mahdollisuus äänestää vaaleissa.

Halonen paheksui syvästi vanhusten laitoshoidon ”umpihulluja ratkaisuja”, muun muassa wc-käyntien ja juomisen rajoittamista, jotka murentavat vakavasti ihmisen itsellisyyden perusteita.

Samalla presidentti vaati, että asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä. Nykyisin vanhustenhoidosta puhuminen muistuttaakin enemmän satua keisarin uusista vaatteista.

Kaikki tietävät, että laiminlyöntejä tapahtuu jatkuvasti. Silti päättäjät käyttäytyvät ikään kuin kysymys olisi vain yksittäisistä vahingoista. Hoidon laatu ja määrä alimitoitetaan systemaattisesti vuodesta toiseen.

Halonen kertoi haastattelussa, miten lasten päivähoitoasiat laitettiin aikoinaan kuntoon kaikissa Suomen kunnissa. Samalla määrätietoisuudella voitaisiin nyt korjata vanhusten asiat. Kysymys on tahdosta.

–Pahinta on, jos ihmistä kohdellaan kertakäyttöhyödykkeenä, niin että aina, kun hän ei ole työelämässä, hän on turhake, Halonen sanoi.

Arvojohtajaa tarvitaan, vaikka virkakausi onkin jo päättynyt.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.