Halua päänavaajaksi ei juuri nyt löydy

Kuluvan talven ja pian alkavan kevään piti työmarkkinoilla olla suhteellisen rauhallista aikaa. Useimmille aloille neuvotellut pitkät sopimukset eivät kokonaan ole katkolla. Nyt piti neuvotella vain palkankorotuksista. Näyttää kuitenkin jälleen kerran siltä, että vanha totuus ei ole muuttunut miksikään: kun palkat ovat sopimatta, ovat kaikki muutkin asiat sopimatta.

Kunta-alan palkollisten järjestöt hylkäsivät tiistaina yksimielisesti työnantajan palkkatarjouksen. Jos sopimusta palkoista ei ensi viikon tiistaihin mennessä synny, sanotaan nykyisesti sopimukset irti ja kunta-alalla ollaan maaliskuun alusta lähtien sopimuksettomassa tilassa.

SAK:lainen Rakennusliitto neuvottelee parhaillaan myös muista työehtosopimuksen ehdoista kuin palkoista. Aikaa Rakennusliitto on antanut helmikuun. Jos tulosta ei tule, alkaa rakennuksilla ylityökielto maaliskuun alussa. Samanlainen neuvotteluaikataulu on Palvelualojen ammattiliitolla Pamilla. Sopimukset sanotaan irti, jos palkoista ei löydy sopua helmikuussa.

Hieman nurinkurista on, että vaikka työnantajien eduista huolehtiva Elinkeinoelämän keskusliitto EK on kategorisesti kieltäytynyt keskitetyistä ratkaisuista, se valvoo tarkasti, mitä alakohtaisissa neuvottelupöydissä tehdään. EK:n mielestä palkankorotusvara on olematon, nollasta vajaaseen yhteen prosenttiin.

Kuntatyönantajan linja on sama, vaikka EK:lla ei kuntapuolen sopimuspöydässä olekaan tuolia. Työntekijöiden hylkäämä tarjous olisi korottanut palkkoja toukokuun alussa 0,7 prosenttia. Sen lisäksi olisi tullut syyskuussa 0,8 prosentin suuruinen järjestelyerä.

Työntekijäjärjestöjen mielestä yhteisvaikutus olisi tänä vuonna jäänyt alle prosentin. Sopimustarjouksen hyväksyminen olisi Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtajan Tuire Santamäki-Vuoren mukaan tarkoittanut reaalipalkkojen alentumista noin prosentin verran.

Palkansaajapuolen tarkat vaatimukset ovat piilossa. SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa on kuitenkin todennut, että ostovoiman säilyminen nykyisellään edellyttäisi noin kolmen prosentin palkankorotuksia. Suurin piirtein samaa ovat esittäneet kuntapuolen työntekijäjärjestöt. Kuntatyönantajien mukaan palkansaajajärjestöjen vaatimukset nostaisivat palkkatasoa kolmisen prosenttia, mihin kunnilla ei kuulemma ole varaa.

Tilanne näyttää kieltämättä vaikealta. Järjestöt kyttäävät toisiaan, eikä päänavaajan rooliin näytä olevan halua kenelläkään. Palkansaajajärjestöistä on jo kuultu puheenvuoroja, että lakotkin ovat mahdollisia. Kyse on puheesta, jota aina kuuluu, kun neuvottelut takkuavat, mutta tällä kertaa erimielisyydet näyttävät aidoilta.

Toivottavaa kuitenkin olisi, että suma alkaisi purkautua jo helmikuun aikana. Jos työehtosopimuksia aletaan maaliskuun alusta alkaen sanoa irti, on olemassa vaara, että huhtikuun eduskuntavaalien aikana työmarkkinoilla on kovin rauhatonta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Härskit myyjät kodeissamme

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.