Hamstereita joka lähtöön

Edesmenneen Veikko Huovisen klassikkokirja Hamsterit (1957) on mainiota syys- tai talvilukemista. Suosittelen etenkin niille, joilla on taipumusta vaipua synkkiin aatoksiin pimeän vuodenajan myötä.

Huovinen lanseerasi kirjassa sellaisen käsitteen kuin "toiveikas talvimieli". Hamsteri sanookin: "Elämä ei ole toivotonta, kun ihmisellä on hyvät talvivarastot." Tämä ajatus on aina kiehtonut minua.

Hamsteri on Robinson Crusoen ja muiden kirjallisten esikuvien lumoissa ja haaveilee muhkeista ruokavarastoista. Hän pääsee toteuttamaan haaveensa uuden naapurinsa Rurikin kanssa. He ovat sielunveljiä ja vievät hamstraamisen todella pitkälle.

Kaverukset ostavat muun muassa palvattuja lampaanruhoja, jamaikalaista rommia, säilykkeitä ja 90 kiloa sokeria talven varalle. Myös villavaatteita, polttopuita, kenkärasvaa ja hamppuköyttä hankitaan runsaasti.

Rurikin puoliso Tellu seuraa huvittuneena miesten toimia. Hän toppuuttelee huimimpia hankkeita, mutta keittelee hilloja mielellään.

Hamstereissa on huumoria ja oivaltavaa havainnointia ihmisen käyttäytymisestä. Varastojen kerääminen on ihmisillä verissä luontaistalouden ajoilta. Meissä jokaisessa asustaa hamsteri.

Vain muutama sukupolvi sitten ruokavarastoja piti oikeasti olla. Omavaraisuus oli tärkeää, että selvittiin talven yli. Kysymys oli eloonjäämisestä.

Kellarissa säilytettiin perunoita ja juureksia. Lihaa ja kalaa oli suolassa, survottuja puolukoita tiinussa ja viljaa laarissa. Ihminen on ollut kekseliäs säilöntätapoja keksiessään.

Elettiin siis aikaan ennen jääkaappia ja pakastinta. Nyt ihmiset eivät välttämättä tarvitse varastoja juuri lainkaan, sillä kaupasta saa kaikkea ympäri vuoden. Olemme tottuneet elämään kädestä suuhun.

Hamstereita on kuitenkin liikkeellä tänäkin päivänä. Siitähän on kysymys kun periaatteessa ihan täyspäiset ihmiset juoksevat voipakettien perässä. Aivan oikein. Tänä yltäkylläisyyden aikana voi tai kahvi saa ihmiset sekaisin. Minkäpä ihminen geeneilleen voi. Karppausinto on omalta osaltaan saanut voimarkkinat sekaisin.

Lehdessä kirjoitettiin ennen joulua kotikokista, jolla oli parikymmentä kiloa voita jemmassa. Tämä hamstraaja perusteli runsaita varastoja sillä, että hän tekee sukulaisille ja ystäville jouluruokia. Ajatus ja tarkoitus on hyvä.

Mutta meneekö homma överiksi, kun voita haalitaan kaikin keinoin. Merkkejä on ollut siitäkin, että voita on myyty pimeästi kovaan hintaan ja kuljetettu jopa rajan yli. Netissäkin on kuulema huijattu ihmisiä myymällä katteettomia voieriä.

Itse olen harrastelija tosihamstraajien joukossa. Minun maailmaani ei voin puute sekoita. Oikeastaan vain luonnonantimet saavat vaistoni heräämään. Marja- ja sieniaikaan on pakko painua metsään.

On turvallista lähteä talvea kohti, kun ruokakaapissa on kuivattuja herkkutatteja ja mustatorvisieniä. Mieli kohenee entisestään, jos pakkasessa on mustikoita, lakkoja, puolukoita ja karpaloita.

Tällainen pienimuotoinen varastojen kerääminen on hauskaa puuhaa. Tosin se saattaa saada pakkomielteenomaisia piirteitä. Olen joskus ajellut autolla lakkojen perässä satoja kilometrejä. Paarmojen, hyttysten ja kärpästen keskellä tarpoessa sain ämpäriin muutaman litran suomuuraimia. Ja olin siitä iloinen.

Kun Hamsteri ja Rurik olivat aikansa haalineet elintarvikkeita ja ihailleet liikuttuneena purkkien ja pullojen rivistöä, alkoi talven odotus. Epätoivo hiipi miesten mieleen, koska pakkasia ei kuulunutkaan.

Mutta joulun jälkeen tuuli alkoi puhaltaa suoraan hyiseltä Barentsinmereltä. Viima vinkui nurkissa ja kinokset kasvoivat silmissä.

Kaksikko saattoi lopulta hyvillä mielin naukkailla paloviinaa ja syödä eväitä. Kellarissa he olivat suojassa pahalta maailmalta.

Toiveikasta talvimieltä kaikille, vaikka talven kanssa on vähän niin ja näin. Nyt on aika nauttia satokauden herkuista.

Kirjoittaja on taittava toimittaja

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ei mitään uutta auringon alla

Omalakisuus valtaa alaa

Suomelle osavoitto lihan alkuperä-merkinnöissä

Brexit etenee kitisten paukahdusta odotellessa

Äidillä se kesti 15 vuotta, tyttärellä enää viisi

Joko saa luovuttaa?

Terveyskampus palvelee pitkään varkautelaisia

Kiina-suhteiden hoito on tarkkaa tasapainoilua

Harmaat tekstit?

Turvapaikanhakuprosessin valuviat on korjattava pian

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.