Hankala taloustilanne tuo paljon haasteita

Suomi palasi arkeen Leijonien kultajuhlien jälkeen tiistaina, kun hallitustunnustelut jatkuivat. Suurin jännitysmomentti on, saako SDP tahtonsa läpi ja vasemmistoliiton rinnalleen. On myös mahdollista, mutta epätodennäköistä, että hallitustunnustelut aloitetaan täysin alusta.

Portugali-paketin kiinni solmimisen seurauksena yksi iso riesa lakaistiin maton alle. Lisää mustia pilviä pilkottaa kuitenkin taivaalla. Tulevia ministereitä odottaa valtiovarainministeriön tekemä leikkauslista. Myös verotukseen liittyvät ratkaisut ovat haasteellisia.

SDP ei halua vasemmistopuoleista yksin olla tekemässä ikäviä päätöksiä. Siksi se haluaa Paavo Arhinmäen johtaman vasemmistoliiton hallitukseen. Hallitustunnustelija Jyrki Kataiselle ja kokoomukselle vasemmistoliiton mukaan ottaminen on arveluttavaa.

Vasemmistoliitto on perussuomalaisten tavoin suhtautunut erittäin kriittisesti Portugalin ja muissa taloudellisissa vaikeuksissa olevien euromaiden tukemiseen. Katainen teki persuille selväksi, ettei hallituksessa anneta erivapauksia ja puolue teki omat johtopäätöksensä jäämällä oppositioon.

Luulisi, ettei hallitukseen lähtö ole helppoa Arhinmäen joukoillekaan. Perussuomalaiset tulevat sättimään uutta hallitusta leikkauksista sekä euromaiden tukemisesta ja puolue nostaa edelleen kannatustaan. Siitä antoi viitteitä tiistaina julkistettu puolueiden suosiota mitannut gallup.

SDP on ristiriitaisessa tilanteessa. Vallanhimo on suuri. Kataisen tarjoama kokoomuksen, SDP:n, vihreiden, RKP:n ja kristillisten hallituspohja on kuitenkin demareille karvas. Puolue edustaisi yksin vasemmistoa. Se olisi demareille riski. SDP voisi jäädä hallituskumppaneiden jalkoihin, eikä muutosta vaativan puolueen ääni kuuluisi tai ainakaan tehoaisi.

Vasemmistoliitolle lähtö demarien apupuolueeksi sopii. Jos vasemmistoliitto vaatii - niin kuin olettaa voi - erivapauksia Eurooppa-politiikassa, Katainen torppaa demarien hallituspohjakaavailut. Tilanne on edelleen hyvin ongelmallinen.

Tuleva oppositio on mielenkiintoinen. Perussuomalaiset lihottavat kannatustaan ainakin vaalikauden alkuaikana. Soinin verbaliikka ja populistiset vaatimukset purevat kansalaisiin hetkellä, jolloin hallitus joutuu tekemään kipeitä säästöpäätöksiä. Niitä on valitettavasti tulossa.

Keskustan asema oppositiossa on vaikea. Puolueen pitäisi seisoa tulevien säästöpäätösten takana, kun se on niitä ollut hallituksessa valmistelemassa. Samaa pätee Eurooppa-politiikkaan. Nopea irtiotto entisestä elämästä ja uuden ilmeen hakeminen ei ole helppoa. Siksi keskusta laihtuu edelleen.

Keskustalle toimivan oppositiopolitiikan löytäminen persujen ja mahdollisesti vasemmistoliiton kanssa on työlästä, jopa mahdotonta. Tämä on tärkeä näkökulma myös hallitustunnusteluissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.